Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az október eleje óta tartó eladási hullám során alaposan lecsökkentették vételi kitettségüket az amerikai alapkezelők. Erre utalnak a National Association of Active Investments Managers nevű szervezet legfrissebb adatai, amelyek szerint az alapkezelők átlagos kitettsége az S&P 500-as részvényindex irányában a múlt héten 35 százalékra süllyedt, ez olyan alacsony érték, amire 2016 eleje óta nem volt példa.

A szervezet minden héten felmérést készít tagjai körében arra vonatkozóan, hogy az általuk kezelt portfóliónak mekkora a kitettsége a vezető amerikai részvényindex vonatkozásában. A válaszokból számolt átlag általában meglehetősen jó képet nyújt arról, hogy a piaci szereplők milyen mozgásra számítanak, s nem egyszer a folyamatok jó kontraindikátorként használható. Volt már arra is példa, hogy egy nagyobb emelkedés vége felé ez az érték a 100-as szint fölé emelkedett, ez azért lehetséges, mert egyes alapkezelők nem tőkeáttételes termékeken keresztül is felvehetnek pozíciókat az index és a részvények várható mozgására vonatkozóan.

Nem jönnek eladások

A felmérés története azt mutatja, hogy a mostanihoz hasonlóan alacsony értékek jellemzően középtávú mélypontok közelében alakulnak ki. Ekkor ugyanis a szereplők jó része zárja már vételi kitettségét, és így kevésbé várhatók további eladások, amelyek a további áresést erősíthetik. Erre alapozva viszont természetesen nem minden esetben lehet pontosan megjósolni a piaci fordulatot, hiszen az elmúlt 15 évben volt arra is példa, hogy a részvénypiaci kitettséget mutató szám ennél is alacsonyabbra süllyedt, igaz, viszonylag ritkán. A 2008-as összeomlás során például volt olyan eset is, amikor a mutató negatív értékeket vett fel, azaz a piaci szereplők összességében tőkeáttételes short pozíciókkal készült a tőzsde további esésére.

Amikor utoljára ezen a szinten állt a mutató, akkor az S&P 500-as index 2000 pont alatt járt, jelenleg több, mint 30 százalékkal van magasabban az akkori szintnél.

Talán még nincs itt a válság?

A mostani adatok mellett azért vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a hangulat egyelőre még nem ért el olyan szélsőségesen pesszimista szintet, amely garantálná a pozitív fordulatot a piacon. A Bank of America Merrill Lynch múlt heti alapkezelői felmérése például azt mutatta, hogy az általuk megkérdezett szereplők nagy átlaga inkább belevett az esésbe a különböző kockázatosabb eszközök piacán.

Azaz ők arra tettek, hogy a mostani áresés csak egy átmeneti korrekció az évek óta tartó emelkedő trendben a piacon. Ennek jele az is, hogy a megkérdezettek többsége még mindig arra számít, hogy a jelenlegi bikapiac során még a  szeptember végi-október eleji csúcsoknál magasabb szintre jut majd az S&P 500-as index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!