A brit jegybank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már a 2009. januári fél százalékpontos csökkentéssel kialakult akkori, 1,50 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá. A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévig tartó recesszió után 2009 utolsó negyedévében kezdett ismét növekedni. A brit recesszió mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték. Londoni pénzügyi szakelemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb tavalyi negyedik negyedévi teljesítményadatok nyomán egyáltalán nem zárható ki az újabb recesszió a brit gazdaságban, és ebben a helyzetben egyelőre nem szabadna szigorítani a pénzügypolitikát. A Bank of England azonban meglehetősen kényes helyzetben van, mivel az inflációs a kiújult recessziós veszéllyel együtt is gyorsul, és jelenleg csaknem kétszeresen haladja meg a célszintet: decemberben, éves összevetésben 3,7 százalék volt a novemberi 3,3 százalék után, ami egyes elemzői vélemények szerint most már kamatemelést indokolna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!