Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P 500-as index júliusig további 6 százalékkal emelkedhet, s elérheti az 1900 pontot is - mondta Laszlo Birinyi, a Birinyi Associates alapítója egy telefonos interjúban a Bloomberg tudósítása szerint. A neves szakértő, aki 2009 tavaszán a pénzügyi válság során a részvénypiaci mélyponton időben biztatta részvényvásárlásra ügyfeleit, úgy vélte a január közepe óta tartó esés a piacon csak az egészséges befektetői szkepticizmus jele, s ez megágyazhat majd a későbbi emelkedésnek.

Nem szeretem, ha a piac csak úgy lerázza magáról a rossz híreket - mondta Birinyi. Ez viszont ami most zajlik, természetes. A piac most megállt és vett egy mély lélegzetet. Ez természetes, ha olyan rossz hírek érkeznek, mint most Argentínából és Törökországból.

A gyengülő feltörekvő piaci devizák, a Fed monetáris ösztönző programjának csökkentése és az amerikai és a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak nyomán az S&P-500-as index 2010 óta a leggyengébb januári évkezdést produkálta. Bár a világ részvénypiacainak kapitalizációja mintegy 3 ezermilliárd dollárral csökkent január 15-e óta, ez mégsem élesztette fel álmukból a medvéket. A Bloomberg adatai szerint 2006 óta most shortolják a legkisebb mértékben az S&P 500-as index cégeinek részvényeit.

A medvék megtanulták a leckét

A shortolók megtanulták a leckét egy olyan év után, amikor az index 500 részvényéből 460 árfolyama emelkedett. Ez 1990 óta nem látott arány - tette hozzá Birinyi. Ugyanakkor problémának látja, hogy a jelenlegi árfolyamok mellet már nem nagyon van olyan részvény, amiről azt lehetne állítani, potyavétel lenne, vagy akárcsak hagyományos értékelési módszerekkel jó befektetésnek tűnne.

A 70 éves Birinyinek nem csak a 2009-es mélyponton voltak jó meglátásai a piaccal kapcsolatban - írja a Bloomberg. 2011 szeptemberében úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nyeresége túl magas ahhoz, hogy jelentősen csökkenni tudjanak azok a görög adósságválság miatt. Az S&P-500 azóta 56 százalékkal emelkedett. Egy évvel később 1400 pontos indexértéknél kijelentette, hogy a korábbi bikapiacokat figyelve az index négy hónapon belül eléri az 1500 pontot is. Akkor ez öt hónapba telt.

Ki akar itt shortolni?

Míg 2008-ban összesen az S&P 500-as indexben szereplő részvények közkézhányadának 5,13 százalékát kérték kölcsön shortolási célból, ez az arány mostanra 2,29 százalékra olvadt. Így az elmúlt hetek áreséseiből nagyon kevés szereplő profitált, ami érthető, hiszen a tavalyi 30 százalékos emelkedés során sokan megégették magukat - mondta a hírügynökségnek Oliver Pursche, a Gary Goldberg Financial Services szakértője.

Ki akar igazából egy olyan piacon shortolni, ahol a Fed még mindig aktív, a vállalati nyereségek erősek és az általános gazdasági környezet javul és pozitív? - tette fel e kérdésr a szakértő. Nagy tételben, hosszú ideig eladási pozíciókon ülni nagyon költséges - tette hozzá.

A Goldman Sachs leginkább shortolt részvényekből összeállított indexe 47 százalékkal emelkedett tavaly. A leginkább shortolt részvényekkel az eladók alaposan megjárták. A Tesla például 2013-at úgy kezdte, hogy közkézen forgó részvényeinek 33 százalékára volt nyitva short pozíció, a papír árfolyama 451 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt. Az ingatlanpiaci oldalt üzemeltető Zillow papírjai 209 százalékkal értékelődtek fel tavaly, eközben a nyitott short állomány aránya 24 százalékra csökkent 34 százalékról.

Eközben a hedge fundok is alaposan visszavettek esésre játszó tétjeikből. Az ISI Group indexe, amely azt méri, a hedge-fundok vételi pozíciói hogyan aránylanak az esésre játszókéhoz október vége óta 48,4 százalékról 51,9-re emelkedett február elejére, s az elmúlt egy hónapban mindössze egy százalékponttal csökkent - emeli ki a Bloomberg.

De ez akár mást is jelenthet

Az jól látszik, hogy most már senki sem mer egy kiadós lejtmenetre fogadni, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz kitalálni - mondta Brad McMillan, a 71 milliárd dollárt kezelő Waltham befektetési igazgatója. Ha ugyanis mindenki egyvalamit vár, akkor rendszerint más szokott történni - tette hozzá.

Birinyi ugyanakkor úgy látja, a piac az elmúlt hetekben épp csak egy kis kitérőt tett. Felhívta a figyelmet, hogy az S&P-500-as index a rally 2009 tavaszi megindulása óta összesen 18 alkalommal esett legalább 5 százalékot, s átlagosan két hónap alatt le is dolgozta ezeket a veszteségeket. Szerinte ez a mostani megingásnál sem lesz másképp, a befektetőknek egyelőre nincs okuk kételkedni ebben.

A részvénypiac képe idén azonban más lesz mint tavaly, amikor viszonylag egyenletesen meneteltek felfelé az árfolyamokat. Mostantól hepehupásabbá válik az út, s több lesz a volatilitás. Ez egy jó piac, itt már érdemes észnél lenni és jó helyeken pozíciókat nyitni - mondta Birinyi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!