Az orosz pénzügyminisztérium honlapjára felkerült közlemény szerint az exportvám 11,6 dollárral, tonnánként 66,9 dollárra esett márciustól. Februárban 1,3 dollárral emelkedett az exportvám januárhoz képest.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a vámkulcsot az Urals típusú nyersolaj világpiaci ára alapján, rendre a hónap közepén.

A február közepén zárult egy hónapban az orosz Urals hordónkénti átlagára 57,49 dollár volt az egy hónappal korábbi 65,43 dollár után.

Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenténél, mert magasabb a kéntartalma.

Putyin is rábólintott

Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hét hosszú ideje a legrosszabb volt a világgazdaság számára a COVID-19 koronavírus-fertőzés terjedésének következményei miatt, és hogy az üzleti tevékenység mutatói Kínában a 2008-as gazdasági válság szintje alá csökkentek. Törvényszerűnek nevezte, hogy a világ vezető gazdaságainak problémái közepette csökkent az olaj iráni kereslet, így a Brent hordónkénti ára az év eleji 70 dolláról az 50 dolláros szintre esett vissza.

A májusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónként 3,19 százalékos mínuszban, 50,08 dolláron zárta a kereskedést pénteken, de napi mélypontján 48,95 dolláron, 6,20 százalékos mínuszban forgott. Több mint két és fél éve, 2017 júliusa óta először esett az 50 dolláros küszöb alá a jegyzés.

"Nehéz ma prognózisokat készíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig tart majd a mostani tendencia, de minden esetre készen kell állni a legkülönbözőbb forgatókönyvekre. De szeretném aláhúzni, hogy az orosz költségvetés, az orosz gazdaság számára a folyó árfolyam elfogadható" - mondta Putyin.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Oroszország idei makrogazdasági politikájában a Brent 42,4 dolláros szintjével számoltak alapforgatókönyvként. Anton Sziluanov pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy tavasszal felül kell majd vizsgálni a költségvetés paramétereit, de a büdzsé kiadásai 30 dolláros olajár mellett is finanszírozhatóak.

Putyin a vasárnapi, a kormányzat és az orosz olajipar vezetőinek részvételével megtartott tanácskozáson kifejezte készségét a külföldi partnerekkel az OPEC+ csoport keretében való együttműködésre az olaj világpiacán.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!