Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Államkincstár 2012. október 26-án átutalta az E-Star Nyrt. leányvállalata, az E-Star ESCO Kft. részére a fejér és veszprém megyei projektek megszüntetése miatt esedékes pénzt, összesen bruttó 2,54 milliárd forintot (Fejér megye esetében bruttó 1,92 milliárd, Veszprém megye esetében pedig bruttó 616 millió forintot), mely 2012. október 27-én jóváírásra került a társaság számláján - közölte az E-Star. Ezen két megye projektjei esetében a befolyó összegekkel szembeni teljes hitelkötelezettség kb. 1,08 milliárd, míg a vonatkozó áfa kötelezettség 540 millió. (Összesen 1,62 milliárd forint.)

Az E-Star csoport magyarországi érdekeltségei az alábbi kötelezettségekkel rendelkeznek az Államkincstártól befolyt források és az ezzel szemben álló fenti kötelezettségek után még felhasználható 920 millió forinttal szemben:

  • szállítói tartozások: több mint 650 millió forint,
  • tulajdonosi kölcsön(ök): Soós Csaba, az E-Star Nyrt. elnök-vezérigazgatójának kb. 1 milliárd forint összegű lejárt követelése, cégcsoporton belüli kölcsönök,
  • további banki tartozások: összegük megközelíti az 500 millió forintot.

Az E-Star ESCO Kft. a saját lejárt szállítói és banki tartozásainak megfizetését követően kész az E-Star Nyrt. által korábban visszavásárolt 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények megvásárlására 26 százalékos bruttó árfolyamon, valamint 190 millió forint kölcsön biztosítására az E-Star Nyrt. részére. A kölcsönből az E-Star Nyrt. a még vissza nem vásárolt, de már esedékessé vált 2012/A kötvénytartozásokat 35 százalékos bruttó árfolyamon vásárolhatja meg.

Más kötvénytulajdonosok számára rossz hír az, hogy mivel a jelenlegi információk alapján több pénzügyi forrás nem áll rendelkezésre, az E-Star Nyrt. és az E-Star ESCO Kft. által korábban tervezett, 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények visszavásárlását célzó nyilvános aukciót az E-Star Nyrt. bizonytalan időre elhalasztja.

A szállítói tartozások és banki tartozások fennmaradó részének rendezését valamint a tulajdonosi kölcsönöket a cégcsoport a későbbiekben várhatóan befolyó összegekből/követelésekből kívánja megoldani - fogalmaz a közlemény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!