A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója 1,08 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 1,1 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,2 százalékos erősödést jelzett a szerdai záróértékéhez képest.

A befektetőket felbátorodtak, vásárolni kezdték a részvényeket azután, hogy napközben ismertetett adat szerint az elemzők által várt 0,3 százaléknál kisebb, 0,2 százalék volt az áprilisi infláció. A gyenge infláció alapján pedig arra következtettek a befektetők, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem sieti el a következő kamatemelést, ami végeredményben ronthatja a cégek profitját.

Az elmúlt két nap emelkedése után csütörtökön már szerényen csökkent a kőolaj ára a befektetők nyereségrealizálására.

A nyersolaj árát elsősorban az hajtotta fel, hogy miközben szűkül a globális kínálat, a kereslet egyre nagyobb. Árnövelő hatása volt annak is, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az iráni atommegállapodás felmondását. A döntés növelte a konfliktus kockázatát a Közel-Keleten, ami veszélyeztetné a biztonságos olajellátást.

Csütörtök estig a technológiai részvények szerepeltek a legjobban a tőzsdéken. A Qualcomm például csaknem 3 százalékkal drágult, miután a chipgyártó 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 20 centtel (0,28 százalékkal) 70,94 dollárra csökkent.

Az arany unciánkénti ára 8,60 dollárral, 0,65 százalékkal, 1321,60 dollárra nőtt New Yorkban.

A nemzetközi bankközi devizapiacon az euró 1,1928 dollárra erősödött a reggeli 1,1860 dollárról.

A kép forrása: Shutterstock.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!