Van még gond az európai bankokkal

Jobb helyzetben vannak az az amerikai bankok az európaiaknál, a Deutsche Bank azonban amerikai vélemények szerint nincs igazi veszélyben - írja a Financial Times.
portfolio.hu, 2016. október 4. kedd, 10:44
Fotó: Reuters

Látványosan jobb helyzetben vannak az amerikai bankok nyolc évvel a pénzügyi válság kitörése után, mint európai társaik. Jobb, de főleg egységesebb a tőkehelyzetük, és már maguk mögött tudhatják a bírságok nagy részét, szemben az európaiakkal - írja a Financial Times-ra hivatkozva a portfolio.hu.

A brit pénzügyi lap szerint a felügyeleti stressztesztek 2009-es elindítása óta több mint 700 milliárd dollárral nőtt az amerikai bankok elsődleges (CET1) tőkéje. Teljes aggregált tőkemegfelelési mutatójuk most 12,2 százalékon áll, szemben a 2009-es 5,5 százalékkal.

Az eurózóna húsz megvizsgált nagybankja átlagosan szintén 12,2 százalékos hasonló mutatóval rendelkezik, de jóval nagyobb a bankok és országok közötti eltérés.A Deutsche Bank CET1 mutatója június végén például csak 10,8 százalék volt, miközben a holland ABN Amro banké 16,2 százalék. Az amerikai bankszektor sokkal egységesebb e téren.

További nagy különbség, hogy miközben a Deutsche Bank mellett több más európai nagybank (pl. Barclays, Credit Suisse) is további bírságokra számíthat, az amerikaiak számára jórészt lezárult a jelzáloghitelügy.

A Bank of Americának tavaly már csak nyolcad akkora (800 millió dollárnyi) bírságot kellett megfizetnie, mint a 2011-2014 közötti időszak átlagában, a Goldman Sachs pedig legfeljebb 2 milliárd dollárra becsüli a rá váró bírságok (céltartalékként még meg nem képzett) összegét , szemben a tavalyi 5,9 milliárd dollárral. Új ügyek (lásd a Wells Fargo bankszámla-hamisítását) persze mindig előjönnek, de ezek már inkább kivételnek számítanak Amerikában.

Az amerikai bankok előtt álló legnagyobb kihívás a politikai kockázatok mellett most az, hogy a Fed folyamatosan lebegteti egy még szigorúbb tőkekövetelmény előírását a nyolc legnagyobb szereplő számára. A Deutsche Bank bedőlését a cikk alapján még mindig nem igazán tekintik reális forgatókönyvnek Amerikában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK