A UBS csapatának véleménye szerint a ciklikus papírok tizennyolc éve nem forogtak ekkora P/E alapú diszkonttal a defenzív részvényekhez képest, mint most. Mivel az elemzők várakozása szerint a következő negyedévek során a gazdasággal együtt a vállalati profitok is hízni fognak, érdemes lehet szemezgetni az ilyen típusú részvényekből.

A listán szereplő papírok:

Comcast: a ciklikus fogyasztási javak szektorban működő vállalat emelkedő nyereségről adott számot, amit a videóelőfizetői számának növekedése okozott. Pozitív tényezőként említhető, hogy az előfizetők számának növekedése mellett a társaság az egy előfizetőre jutó bevétele is emelkedő trendben mozog. Mivel a beruházási igény alacsony és a készpénztermelés robosztus, a vállalat várhatóan részvény visszavásárlásokkal és osztalékfizetéssel jelentkezhet.

Home Depot: a szintén a ciklikus fogyasztási javak szektorban aktív vállalat a javuló amerikai lakáspiaci trendekből profitálhat majd. Várhatón nőni fog a társaság bevétele, miközben az elérhető marzsok is javulhatnak.

Starwood Hotels: egy újabb képviselője a ciklikus fogyasztási javak szektornak, mely a hoteliparban az üzleti és prémium vendégek felőli igény növekedéséből profitálhat. A vállalat várhatóan osztalékfizetéssel, vagy sajátrészvény vásárlással is jelentkezhet.

Coca Cola: a tartós fogyasztási javak szektorból senkinek sem kell bemutatni a vállalatot, mely az alaptermékeinél végrehajtott innováció hatására képes volt növelni bevételét. A stabil teljesítmény és az erős márkanév teszik vonzóvá a papírokat, ahogy a cég feltörekvő piacok felé való kitettsége is.

Colgate-Palmolive: szintén ismert márkanévvel van dolgunk a tartós fogyasztási javak szegmensből, melynek bevételeinek már 80%-a Észak-Amerikán kívülről származik. 40%-ot adnak nagyjából a gyorsabb növekedési fejlődő országok, ami kedvező megítélés alá vonja a papírokat.

Mead Johnson: a gyermekgyógyászati táplálék kiegészítőkkel foglalkozó vállalat jól pozícionált, hogy profitáljon a feltörekvő országok egyre jobban növekvő fogyasztói rétegéből.

Devon Energy: az energiaszektor egyik képviselője olcsóbb árazási szintek mellett forog, mint szektortársai, miközben eredményoldalon az újonnan akvirált területeken való fúrási munkálatok segíthetnek. A UBS várakozásai szerint Amerikában a gáz ára emelkedni fog a vállalat által realizált árak pedig szintén felfele veszik az irányt, amit profitsorra is képes lesz lefordítani a vállalat.

Halliburton: az olajipari szolgáltató cég 9,5-ös előretekintő P/E-vel forog, ami 40%-kal marad el a 10 éves átlagtól, miközben várhatóan a szektor eredménye a következő időszakban csak tovább erősödik majd. Amerikában az olaj és gázmezők fúrása sűrűsödik, ami továbbra is kedvező pozíciót teremt az ezt kiszolgáló cég számára.

Occidental Petroleum: az amerikai olaj és gáz kutatással és kitermeléssel foglalkozó vállalat által felszínre hozott szénhidrogén emelkedést mutatott az utóbbi időszakban, mely pozitív trend rövid távon tovább folytatódhat kaliforniai pozícióinak köszönhetően.

Schlumberger: a szintén az olajipari szolgáltatások piacán aktív vállalat a fúrási aktivitás javulásából és az emelkedő olaj és gázárakból profitálhat majd.

American Tower: a vezeték nélküli szolgáltatások egyik legnagyobb szereplője a vezeték nélküli sávszélesség iránti kereslet növekedéséből profitálhat majd.

Citigroup: a Magyarországon is fiókhálózattal rendelkező bank papírjainak értékeltsége igencsak alacsonyan van, miközben erős tőkemegfelelési rátával, bővülő hitelportfólióval és feltörekvő piaci franchise-zal rendelkezik.

MetLife: a biztosító számára az Alico akvizíció jelenthet javuló profitabilitást és értékeltségi szinteket egyaránt, miközben az a cég segítségére lehet a nemzetközi terjeszkedésben. A papír a könyv szerinti értékénél is alacsonyabb szinteken forog jelenleg.

Express Scripts: az egészségügyi szegmensben aktív vállalat abból húzhat hasznot, hogy egyre nagyobb mértékben emelkedik a generikus gyógyszerkészítmények száma. Emellett a Medco-val való egyesülés is segítheti a vállalt eredménytermelését.

Humana: a szintén egészségügyi területen aktív cég bevételei várhatóan emelkednek majd az idősebb korosztály nagyobb száma miatt. A papírok 9 alatti P/E-vel forognak, miközben a jövőbeli lehetőségek impozánsak.

CSX Group: a legnagyobb amerikai szénszállítással foglalkozó vállalat számára kedvezhet, hogy a UBS várakozásai szerint a gáz ismét egyre drágább lesz a tengerentúlon. Mindezek miatt az erőművek ismét elkezdenek majd nyitni a szén felé, aminek haszonélvezője lehet a CSX.

United Technologies: az ipari konglomerátum számára a Goodrich akvizíció szinergiahatásai mellett kedvezhet, hogy a kereskedelmi légiiparban a feltörekvő piacok alacsony penetrációja nagy növekedési kilátásokat teremt. Az ipari vállalatok számára ráadásul kedvező lesz, hogy várhatóan a gazdasági teljesítmény javul az előttünk álló időszakban.

Barrick Gold: A világ legnagyobb aranybányája természetesen a UBS által várt aranyár emelkedésből profitálhat, melyet az emelkedő jegybanki mérlegek, devizakockázatok és negatív reálhozamok hajthatnak.

Potash: a világ vezető műtrágya alapanyag gyártója az erős feltörekvő piaci kereslet, szűkös kínálati oldal, magas piacra való belépési korlátok miatt várhatóan emelkedő kálisó árakból profitálhat. A vállalat vezetése Amerikában erős keresletre számít a műtrágyapiacon.

Applied Materials: a félvezetőgyártásban érdekelt cég papírjai olcsók, miközben a vállalat részvény visszavásárlásokat és osztalék emelést tervez. A UBS szerint ráadásul az iparági ciklus alján állunk.

Cypress Semiconductor: a félvezető gyártó az okostelefonok és táblagépek iránt mutatkozó érdeklődés miatt saját érintőképernyős technológiája iránti kereslet erősödéséből profitálhat.

Google: a keresőóriás a UBS szerint tovább tudja majd növelni hirdetési bevételeit, hiszen az még mindig elmarad attól, mint amennyiben használatba veszik a szolgáltatást. A cég nagyon jól pozícionált a mobilpiaci verseny erősödéséhez.

Intel: a technológiai szektor másik képviselője egy új mikrochipes technológiájának köszönhetően akár "game changer" is lehet, és így a vállalat talpon maradhat a mobilpiacon is.

SanDisk: a NAND névre keresztelt tárolási technológia iránti kereslet erősödik az okostelefonok és táblagépek piacának köszönhetően.

Calpine: a közszolgáltatói szektorban működő energiavállalat számára a széntüzelésű erőművektől való elfordulás kedvez, mely változásokra a társaság jól pozícionált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!