A vezető amerikai indexek akár újabb próbát is tehetnének, hogy elérjék mindenkori csúcsukat, a szeszélyes csapkodás, amely a kereskedést az elmúlt időszakban jellemezte, valószínűleg megmarad - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A hét legfontosabb befektetőket megmozgató eseményei egyrészt az automatikusan életben lépő amerikai költségvetési megszorítások, valamint a pénteki munkaerő-piaci adatok lehetnek. Az, hogy a vezető részvényindexek képesek lesznek-e új csúcsokra emelkedni, ezúttal több annál, semmint a számokkal történő szokásos játék - írja az elemzés. Megmutathatja, hogy a befektetők valóban hisznek-e a részvénypiaci áremelkedés fenntarthatóságában. Ha sikerül az új csúcsokra történő menetelés, az azt mutathatja, hogy a befektetők tényleg hisznek a gazdaság további javulásában - mondta Bucky Hellwig, a BB&T Wealth Management szakértője.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A piacot a héten leginkább az európai adósságválság újabb fellángolásai és az amerikai munkaerő-piaci adatok dobálhatják jobbra balra. Egyes elemzőket aggasztja a részvénypiac állapota is, nevezetesen a Dow Jones Industrial index relatív ereje az S&P 500-as indexéhez képest. A Dow-ban ugyanis számításai módja miatt felülreprezentáltak a nagyvállalatok, s jobb teljesítménye azt mutathatja, hogy a befektetők inkább a nagy, stabilabbnak hitt cégek részvényeit vásárolják a növekedésorientált cégek papírjai helyett. Ez arra utalhat, hogy a vásárlók nem szeretnének kimaradni az emelkedésből, de már tartanak egy bekövetkező korrekciótól, amelyben a növekedésorientált cégek részvényei intenzívebben vehetnek részt - véli Ryan Detric, a Schaeffer's Investment Research vezető technikai elemzője. Ez nem jelent eladási jelzést, azonban jóval komfortosabb lenne, ha ezen a ponton az agresszívabb szektorok, például a technológia, vagy a kisebb kapitalizációjú cégek részvényei tudnák átvenni a vezetést - tette hozzá.

Egy másik jel, hogy a befektetők kezdenek kételkedni az emelkedés fenntarthatóságában az opciós piac elmúlt napokban mutatott teljesítménye. Az eladott eladási opciók száma ugyanis hosszú idő óta először meghaladta a vételi opciókét. A jelek szerint a befektetők elkezdték eladási opciókkal fedezni a pénzügyi szektor felé meglévő kitettségüket - mondta Henry Schwartz, a Trade Alert nevű opcióelemzéssel foglalkozó cég elnöke.

 

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzővárakozás
március 4.10:30eurózónaSentix befektetői bizalmi indexmárcius-3,9-10,6
11:00eurózónatermelői árindex, év/évjanuár2,10%1,9
március 5.11:00eurózónakiskereskedelmi forgalom, év/évjanuár-3,4%-2,9
március 6.11:00eurózónaGDP-változás, negyedév/negyedévIV. n.-év, V-0,6%-0,6
11:00eurózónaGDP-változás, év/évIV. n.-év, V-0,9%-0,9
14:15USAADP foglalkoztatottak változásafebruár192 ezer168 ezer
16:00USAgyáripari megrendelésekjanuár1,80%-2,2
március 7.Japánalapkamatdöntés0,10%0,1
12:00Németországgyáripari megrendelésekjanuár-1,8%-1,6
13:00Nagy-Britanniaalapkamatdöntés0,50%0,5
13:45eurózónaalapkamatdöntés0,75%0,8
március 8.2:50JapánGDP-változás, negyedév/negyedévIV. n.-év, V-0,1%
2:50JapánGDP-változás, annualizáltIV. n.-év, V-0,4%
Kínakülkereskedelmi mérlegfebruár29,15 milliárd dollár-8,85 milliárd
9:15Svájcinfláció, év/évfebruár-0,3%0,3
12:00Németországipari termelés, év/évjanuár-1,1%-1,2
14:30USAnem mezőgazdasági foglalkoztatottak változásafebruár157 ezer155 ezer
14:30USAmunkanélküliségi rátafebruár7,90%7,1
*magyar idő szerint, V=végleges
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!