BUX
38643

Van ok az aggodalomra

A friss adatok szerint van ok az aggodalomra a részvénypiac további teljesítménye szempontjából, a profi tanácsadók még mindig optimisták, s ez az ellentét analízisben hívők szerint nem jó jel.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 13:45

Bár számos hangulati mutató elég nagy pesszimizmusról tanúskodik a szereplők körében a részvénypiaccal kapcsolatban, azonban van egy hangulati felmérés, ami továbbra is súlyos aggodalomra adhat okot. A profi tőkepiaci tanácsadók körében ugyanis az elmúlt hetek áresései ellenére egyáltalán nem uralkodott el a borúlátás, sőt, nagyjából ugyanannyian bizakodnak a részvények további árfolyam emelkedésében, mint a július vége óta bekövetkezett masszív eladási hullám előtt. Ebben a körben az elmúlt években a piac lokális és ciklikus mélypontjait általában jól jelezte, amikor az optimisták és pesszimisták aránya az egyes érték alá csökkent, illetve az optimisták és a pesszimisták közötti különbség negatív értékeket vett fel.

Ehhez képest a friss adatok szerint egy hét alatt csak minimálisan, 47,3 százalékról 46,2 százalékra csökkent a részvényvásárlást javasló tanácsadók száma, a részvények eladását javaslóké pedig változatlan szinten maradt, 23,7 százalékon. Ezzel a bull/bear arány mindössze 1,95-re módosult, míg a bull-bear spread 23,6 százalékpontról 22,5 százalékpontra csökkent. A 2009 óta tartó bikapiacon a korábban említett szélsőséges értékek elérésére már volt példa, tavaly nyáron, akkor augusztus végére előbbi érték 0,78-ra, utóbbi érték -8,3 százalékpontra esett, ez akkor jól jelezte a mélypontot és egy tartós emelkedés kibontakozásának lehetőségét.

 

Más hangulati mutatószámok alapján nem ennyire aggasztó a helyzet. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség múlt heti és egy héttel korábbi adatai már a pánikhangulat jeleit mutatták, igaz, annak a felmérésnek az adatai még szintén nem érték el az elmúlt évben tapasztalt szélsőségeket, ahonnan általában pozitív fordulat jött, de nagyon közel jártak már hozzá.A VIX index szép lassan csökkenésnek indult, az 50 pont közelébe elért csúcsot követően jelentősen korrigált értéke, azonban egyelőre nem tudott a 30 pontos szint alá süllyedni, amire tavaly nyár óta nem volt példa a piacon.

A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók arányát jelző put/call arány 10 napos átlaga pedig a 0,8-as érték felett ragadt, ami nem tanúskodik a szereplők óvatlanságáról hangulati szinten, sőt, általában a piaci mélypontok közelében kialakuló értéknek tekinthető.

Az aktív alapkezelők körében eközben folytatódott a masszív kitárazás a részvényekből. Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése szerint valamivel 32,9 százalékról múlt hét végére 21,4 százalékra csökkent a tagok nettó long kitettsége a részvénypiacon. Erről ugyanazt lehet elmondani, mint egy héttel ezelőtt, alacsony érték, immár alacsonyabb mint a júniusi mélypont idején tapasztalt, azonban igazi mélypontok közelében gyakran nulla körüli értékeket is fel tud venni a mutató.

Összefoglalva elmondható, hogy a hangulati mérőszámok közül már több is elérkezett a szélsőséges pesszimizmust mutató zóna közelébe, azonban az egyik legmegbízhatóbbak között számon tartott, a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságra alapozott felmérés egyelőre nem erősíti meg a többi mutató által adott jelzéseket, s ez konzervatívabb, az ellentét analízisben hívő, akár középtávon gondolkodó befektetőket távol tarthat egyelőre a bevásárlástól.