A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Egyre elfogadottabb befektetési termékké válik idehaza is a részvény, a lakosság szinte minden hónapban aktív vásárlóként jelenik meg a pesti tőzsdén − derül ki az MNB adataiból. A háztartások májusban több mint 12 milliárd forint értékben vásároltak a BÉT-en jegyzett papírokból, miközben a legnagyobb szereplőnek számító külföldi játékosok már a második hónapja az eladói oldalt erősítették, a magyar magánszemélyek vásárlásai azonban szinte teljesen felszívták a nem rezidensek által kínált papírokat. A kitartó vételeknek köszönhetően részesedésük a piaci kapitalizációból az egy évvel korábbi 6 százalékról 8,1 százalékra emelkedett.

A magyar háztartások annak ellenére tartanak ki, hogy a lefelé tartó árfolyamok miatt immár ötödik hónapja buknak pozícióikon, májusban például veszteségük meghaladta a 61 milliárd forintot. Egy hónap alatt − leginkább a Mol- és a Richter-pozíción − egyharmad tranzakciós adónyi pénzt, közel százmilliárd forintot bukott el májusban az állam is, a külföldiek veszteségei pedig a 430 milliárd forintot közelítették. A budapesti börze mellett az elmúlt hónapokban a magyar lakosság egyre inkább nyitott a nemzetközi tőzsdék felé, a KBC Securities adatai szerint a friss befektetésre szánt pénz több mint fele külföldi, elsősorban amerikai részvényekbe áramlik.

Az állampapír a legnépszerűbb

A lakosság körében a legnépszerűbb értékpapírnak természetesen az állampapír számít, a hónap során 36,4 milliárd forint értékben vásároltak hitelpapírokat a központi kormányzattól. S hiába érzékelhető az adatokban egy enyhe trend, mely szerint hónapról hónapra némileg többet költünk állampapírra, az állam által kibocsátott papíroknak még mindig csak 5,4 százaléka van a lakosságnál, a 16 ezer milliárdnyi állomány bő fele külföldi kézben található.

A háztartások a látványos marketingkampány ellenére nem tolongtak az éven túli lejáratú államkötvényekért, májusban 300 millió forint erejéig nettó eladónak bizonyultak. Továbbra is közkedveltek viszont a rövid lejáratú konstrukciók, ebből több mint 30 milliárdot vásároltak a magánszemélyek, amivel a teljes állomány több mint 20 százalékát birtokolták.

Míg a korábban az egyik legnépszerűbb megtakarítási formának számító befektetési jegyeket a végtörlesztés idején két marékkal szórták ki a háztartások, mostanság ismét kezdik felfedezni őket, májusban 11 milliárd forintot fektetett ilyen termékekbe a lakosság. A háztartások számottevő mennyiséget, közel 6 milliárd forintnyit csak jelzáloglevelekből adtak el.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!