A Napi Gazdaság cikke

Noha a Biomedical Technologiesnak árbevétele, nyeresége szinte egyáltalán nincs, mára már jóval többet ér, mint a 43 milliárdos kapitalizációjú CIG Pannónia vagy Émász, dupláját éri a 26 milliárdos, 11 ezer szállodai szobával rendelkező Danubiusnak és jó nyolcszorosát a 40 milliárdos éves árbevétellel rendelkező Rábának.

A június 29-én tőzsdére bevezetett, a hidrogén akkumulátor, illetve a hidrogén meghajtású gépkocsi kifejlesztésén munkálkodó galgamácsai Biomedical Nyrt.-re az első tőzsdei kötés augusztus 9-én született, 420 forinton. Egy hétre rá már 1670 forinton járt az árfolyam − két it-tag ekkor be is jelentett 30-30 darabos értékesítést. További egy hét múlva − már a 2000 forint feletti sávban − a társaság közleménye szerint "a tulajdonosok 15 000 részvényt értékesítettek", ám ebből nem derül ki, hogy kik és kiknek. (A 8,55 millió darab, százforintos névértékű részvény 49,7-49,7 százaléka a feltaláló Végh Ferenc és Lengyel Zsolt Dávid tulajdonában van.) Szeptember 22-ig a tőzsdei parketten mintegy 1200 darab Biomedical-részvény cserélt gazdát 3301 forintos átlagos áron, úgy, hogy tegnap − tucatnyi kötésben − már 6648 forintig emelkedett az árfolyam.

Ezen az árszinten a Biomedical kapitalizációja már eléri az 53,5 milliárd forintot, miközben a cég 2010-es mérlege még ötmillió forintos jegyzett tőkét mutat ki, amelyet a tőzsdei bevezetésig 800 millió forintos szellemi apport emelt meg 805 millióra. Az augusztus 20-án közzétett féléves gyorsjelentés − minden közelebbi részletezés nélkül − 800 ezer forintos árbevételről és 86 ezer forintos profitról ad számot. A Biomedical azóta nem tett közzé semmilyen olyan információt, amely akárcsak távolról is alátámasztaná a két hónap alatti 16-szoros áremelkedést, ami − még ha csak tapasztalatlanságból adódik is − legalábbis felelőtlenség azokkal a kisbefektetőkel szemben, akik még hisznek a tőzsdei árfolyamok értékmérő szerepében.

Kovács Sándor, a társaság − civilben orvos − vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, az árfelhajtás a céget is meglepte, és a társasághoz közel álló tulajdonosok a kétszer 30 darabos eladáson túl nem adtak el. A cég − a Lang und Schwarz AG segítségével − most készíti elő a részvények bevezetését a frankfurti értéktőzsde open market kategóriájába, és a vezérigazgató szerint az árfolyamlufi ebben sokat árthat. Az egy hónapja bejelentett 15 ezer darabos eladás a frankfurti bevezetéssel áll kapcsolatban, és azok a részvények nem jelenhettek meg a pesti parketten. A vezérigazgató utalt arra, hogy a frankfurti kereskedés árszintje jóval alacsonyabb lehet, mint a túlhajtott hazai tőzsdei ár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!