Hat százalékkal növekvő, 33,5 milliárd forintos árbevétel mellett 6,875 milliárd forint üzemi és 6,45 milliárd forint adózott eredményt ért el az Egis gyógyszergyár a márciusban zárult negyedévben. Az eredményszámok rendre 9 és 42 százalékos növekedést tükröznek az egy évvel korábbihoz képest és 15 százalékkal haladják meg a portfolio.hu által összegyűjtött elemzői várakozások értékét. A társaság továbbra is szenved a hazai piacon, ahol bevételei 9 százalékkal csökkentek, nagyjából a prognosztizáltnak megfelelően. Szintén gyenge volt a kelet-európai export, részben a lengyel gyógyszerszabályozás okozta bizonytalanságok, részben a helyi devizák gyengülése miatt, ám a bevételcsökkenés dinamikája mérséklődött az előző negyedévhez képest.

Továbbra is nagyon jól teljesít viszont az Egis a FÁK-országokban, a negyedéves 88,7 millió eurós exportbevételből 41 millió jött a volt szovjet államokból. A magyar piac visszaszorulása és az oroszországi sikerek együtt oda vezettek, hogy az elmúlt fél évben Oroszországból már nagyobb, 56,3 millió euró bevétele származott az Egisnek, mint a belföldi piacról. A konszolidált bruttó eredményhányad 0,6 százalékponttal, 58,5 százalékra emelkedett a gyenge forint és a termékszerkezet kedvező változásának hatására. Az általános költségeket − ahogy több elemző várta − sikerült alacsonyan tartani, amiben egy korábbi céltartalék feloldása is szerepet játszott. A pénzügyi tevékenység az egy évvel korábbi másfél milliárdos veszteséggel szemben szolid pluszt hozott a devizaárfolyamok kedvező alakulásának köszönhetően.

A részvényenkénti saját tőke 22 215 forintra emelkedett, az Egis részvénye a tegnapi emelkedés ellenére csak ennek 65 százalékán, 14 500 forinton forog a tőzsdén. A gyorsjelentés alapján világossá vált, hogy az elmúlt hónapok zuhanó részvényárfolyama mögött nincsenek fundamentális okok, azt − a pletykák szerint − kizárólag az egyik nagyobb pénzügyi befektetőnél bekövetkezett stratégiaváltásból származó nagy volumenű eladások generálták. Kérdés persze, hogy a jelenlegi bizonytalan hangulatban a piac lesz-e olyan hatékony, hogy a jó eredményeket megfelelően beárazza...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!