Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat százalékkal növekvő, 33,5 milliárd forintos árbevétel mellett 6,875 milliárd forint üzemi és 6,45 milliárd forint adózott eredményt ért el az Egis gyógyszergyár a márciusban zárult negyedévben. Az eredményszámok rendre 9 és 42 százalékos növekedést tükröznek az egy évvel korábbihoz képest és 15 százalékkal haladják meg a portfolio.hu által összegyűjtött elemzői várakozások értékét. A társaság továbbra is szenved a hazai piacon, ahol bevételei 9 százalékkal csökkentek, nagyjából a prognosztizáltnak megfelelően. Szintén gyenge volt a kelet-európai export, részben a lengyel gyógyszerszabályozás okozta bizonytalanságok, részben a helyi devizák gyengülése miatt, ám a bevételcsökkenés dinamikája mérséklődött az előző negyedévhez képest.

Továbbra is nagyon jól teljesít viszont az Egis a FÁK-országokban, a negyedéves 88,7 millió eurós exportbevételből 41 millió jött a volt szovjet államokból. A magyar piac visszaszorulása és az oroszországi sikerek együtt oda vezettek, hogy az elmúlt fél évben Oroszországból már nagyobb, 56,3 millió euró bevétele származott az Egisnek, mint a belföldi piacról. A konszolidált bruttó eredményhányad 0,6 százalékponttal, 58,5 százalékra emelkedett a gyenge forint és a termékszerkezet kedvező változásának hatására. Az általános költségeket − ahogy több elemző várta − sikerült alacsonyan tartani, amiben egy korábbi céltartalék feloldása is szerepet játszott. A pénzügyi tevékenység az egy évvel korábbi másfél milliárdos veszteséggel szemben szolid pluszt hozott a devizaárfolyamok kedvező alakulásának köszönhetően.

A részvényenkénti saját tőke 22 215 forintra emelkedett, az Egis részvénye a tegnapi emelkedés ellenére csak ennek 65 százalékán, 14 500 forinton forog a tőzsdén. A gyorsjelentés alapján világossá vált, hogy az elmúlt hónapok zuhanó részvényárfolyama mögött nincsenek fundamentális okok, azt − a pletykák szerint − kizárólag az egyik nagyobb pénzügyi befektetőnél bekövetkezett stratégiaváltásból származó nagy volumenű eladások generálták. Kérdés persze, hogy a jelenlegi bizonytalan hangulatban a piac lesz-e olyan hatékony, hogy a jó eredményeket megfelelően beárazza...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!