Az év első három hónapjában 12,8 milliárd forintos nettó profitot ért el az OTP-csoport, amii 66 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A korrekciós tételek hatása nélkül a csökkenés azonban csak 1 százalék volt, ami azt jelentette, hogy a profit így számolva 43,7 milliárd forintot ért volna el.

Az egyik legnagyobb tétel a bázishoz képest nem jelentett meglepetést, hiszen az OTP előre közölte, hogy az idén az egész éves bankadót az első negyedévben számolja el. Így a tavalyi 7,2 milliárd forint után az idén közel 29 milliárdot mindjárt félre tettek erre a célra. A rendkívüli tételeket növelte még a devizahitelek végtörlesztéséből származó veszteség első negyedévet terhelő része, ami 1,8 milliárd forint volt. A február végén zárult végtörlesztés végleges teljes negatív eredményhatása 33,4 milliárd forint lett, ami minimálisan kisebb, mint az előzetes tények alapján márciusban közzétett 33,6 milliárd forintos veszteség.

A nettó kamatbevételek az egyedi tételek nélkül 3 százalékkal 164,1 milliárd forintra csökkentek, ami szintén egy picit volt jobb a tavalyi évnél. A 164 milliárd forintos kamateredmény előző negyedévhez viszonyított mérséklődése a magyar deviza jelzáloghitelek végtörlesztésével, illetve az első negyedév forint erősödésével magyarázható.

A vártnál jobb eredmény ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a kockázati költségek is a vártnál alacsonyabbak lettek. Az 58 milliárd forint helyett ugyanis az elemzők valamivel több mint 61 milliárd forintot vártak. A 90 napon túl késedelmes hitelek  aránya 16,6 százalékról 17,4 százalékra nőtt, és a romlás némileg gyorsult. Az árfolyamszűrt problémás hitelek csökkenő trendje megállt, az 51 milliárd forintnyi összege nagyobb volt az előző negyedévinél. A 90 napon túl késedelmes
állományok főleg a magyar és a bolgár banknál nőttek, de az orosz, az ukrán és a román leánybankoknál is emelkedtek. Az első negyedéves adatok alapján egyelőre nem látszik a konszolidált portfólió romlásának érdemi lassulása.

A problémás hitelképződés terén az első negyedévben bekövetkezett gyorsulás alapján a menedzsment növekvő kockázatokat lát az éves konszolidált kockázati költségek 2012-re várt csökkenésével kapcsolatban - olvasható a gyorsjelentésben.

A konszolidált korrigált adózott eredményen belül tovább nőtt a külföldi leánybankok részesedése. Az előző negyedévi 32 százalékkal szemben 2012 első negyedévében 42 százalékát adták a csoport eredményének a külföldi leányok. Az össszessen elért 18,5 milliárd forintos külföldi profit döntően az orosz leány 11,3 milliárdos, és a bolgár 9,9 milliárd forintos eredményéből származott.

A bank egy részvényre jutó eredménye 47 forint lett. A Core tier 1 ráta - ami a Bázel2 megfelelésnél számít - 13,2 százalékról 12,4 százalékra csökkent. Ugyanakkor a csoport likviditási pozíciói változatlanul stabilak, az év hátralévő részében esedékes tőkepiaci lejáratok minimálisak. A mintegy 5 milliárd euró nagyságú devizaswap állomány 2012-ben várhatóan 1 milliárd euróval csökken, köszönhetően a banküzem által folyamatosan termelt devizalikviditásnak. A Bank az Európai Központi Bank egyik LTRO műveletében sem vett részt.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!