Várakozások alatti Egis-eredmény

Meglehetősen kedvezőtlen gyorsjelentést adott közzé az Egis Gyógyszergyár Rt. Míg az elemzők enyhe emelkedést vártak a konszolidált nettó profitban, addig az valójában 16 százalékkal, 5,46 milliárd forintra csökkent. A második legnagyobb magyar gyógyszergyár a harmadik negyedévben 10,8 milliárd forint árbevételt, 2,2 milliárd forint üzleti eredményt ért el. Az anyavállalati üzemi eredmény szeptember végéig összesen 9 milliárd 562 millió forintot ért el, amely 48 százalékkal magasabb a bázisértéknél, ám a balul sikerült fedezeti ügyletek csaknem 4,7 milliárd veszteséget hoztak a cégnek, amelynek következtében a pénzügyi soron 3,2 milliárd forintos mínusz mutatkozik, így az adózott nem konszolidált eredmény 6,2 milliárd forintra rúgott (-3%) rúgott.
Tallósy István, 2001. november 14. szerda, 10:05
Fotó:

Az árbevétel alakulása tekintetében két tényezőt kell kiemelni: a legnagyobb külpiacon, az oroszon a harmadik negyedévben - az Egis vezetőinek korábbi magabiztos kijelentései ellenére - harmadával visszaesett az árbevétel, míg a hazai piacon a júliusi áremelést megelőző felvásárlási láz miatt a harmadik negyedéves hazai árbevétel 600-700 millió forinttal marad el az ilyenkor megszokottól. A társaság piaci részesedése itthon 6,9 százalékot tett ki, jól teljesítettek a Servier licenctermékek is, a teljes hazai árbevétel negyede ebből származott. Mivel a cég üzleti évet is váltott szeptember végén, ez éves előzetes mérlegnek is tekinthető, a 2001-es (csonka) év tekintetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK