Várakozások felett a Telekom, idén maradhat az EBITDA

A várakozásokat EBITDA szinten alig, nettó eredménysoron viszont jelentősen meghaladó gyorsjelentést tett közzé a Magyar Telekom. Idén szinten maradhat a cég EBITDA-ja Christopher Mattheisen szerint.
Lovas-Romváry András, 2009. február 24. kedd, 08:24
Fotó:

Éves szinten 268,4 milliárd forintnyi EBITDA-t termelt tavaly a Magyar Telekom, ez halványan jobb az általunk megkérdezett elemzők által átlagosan várt 267 milliárd forintnál, ugyanakkor tizedével haladja meg az egy évvel korábbit. Az árbevétel ugyanakkor picit elmarad piac által becsülttől, a negyed százalékos csökkenés helyett fél százalékos lett a forgalom visszaesése. Ugyanakkor a nettó eredmény jóval meghaladta az elemzők által becsültet, tavaly 93 milliárd forint adózott profitot termelt a távközlési csoport, ez 54,6 százalékkal haladja meg a 2007-est, az elemzők "mindössze" 40 százalékos profitrobbanást vártak, 84 milliárd forintot.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató irányt is mutatott az idei évre, e szerint a távközlési társaság elképzelései alapján 2009-ben az árbevétel 1 százalékos csökkenést fog mutatni, az EBITDA pedig 1-két százalékkal fog várhatóan csökkenni-. Fontos itt megjegyezni, hogy ezt az összehasonlítást a folyamatosan felmerülő vizsgálati költségek és a létszámleépítésekhez kapcsolódó egyszeri költségek nélkül érti a társaság, azaz összehasonlításként 664,5 milliárd forintos árbevételhez és 273,7 milliárd forintnyi EBITTDA-val kell számolni.A társaság közzétette, hogy 74 forint osztalék kifizetését tervezi, ennek kezdete május 7-e lesz a tervek szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK