A tranzakciók zárását követően az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erőmű. A magyar-cseh partnerek döntésüket a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiájára, valamint fejlesztésére vonatkozó eltérő elképzeléseikkel indokolják - olvasható a közleményben.

Eszerint az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikeresen teljesítette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt.

A tőzsdei társaság mai bejelentése szerint azonban az erőmű hosszú távú működési stratégiájára és fejlesztésére vonatkozó eltérő gazdasági elképzelések miatt az Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig, kivásárolja a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból.

A tranzakciók első lépéseként a szükséges hatósági hozzájárulások - GVH, valamint a energiahivatal - megszerzésével egyidejűleg a Status Power Invest Kft. 85 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben, amellyel a társaság kizárólagos és teljes körű irányítást szerez a Mátrai Erőmű felett. Az ügylet második lépéseként, 2019. június 20-án a Status Power Invest Kft. megvásárolja az EPH csoport fennmaradt 15 százalékos tulajdonrészét is. Ezzel az irányítás megszerzését követően a Status Power Invest Kft., a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények (72,665 százalék) egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

Az erőműben hatalmas növekedési potenciált lát az Opus-csoport. A társaságban rejlő jövedelemtermelő képességet bizonyítja, hogy a tavalyi veszteség ellenére, csak az azt megelőző 5 évben a Mátra összesen több, mint 52 milliárd forint adózott eredményt ért el - mondta Jászai Gellért, az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja. Az erőmű megvásárlását megelőző átvilágításon kiderült, hogy a veszteség főként egyszeri tételek eredménye volt.

Szavai szerint az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy másként gondolják a vállalat problémáinak kezelését, mint a cseh partnerek. Míg ők alapvetően a vállalat reorganizációjában gondolkodtak, addig az Opus inkább az erőmű és a technológia innovatív fejlesztésével, szükség szerint új blokk építésével akarja a hatékonyság növekedését és a munkahelyek megőrzését elérni.

Az Opus-csoport az első tranzakció lezárását, azaz az erőmű fölötti irányítás megszerzését követően a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét, Valaska Józsefet kéri majd fel a társaság operatív vezetésére.

A cseh partnerek kivásárlása az Opus Global Nyrt. által idén februárban bejelentett tőkeemelésre is hatással lesz, melynek során a tőzsdei társaság - többek között - apportként megszerzi a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét is. A kft. üzletrészének apportálását követően ugyanis a cseh befektetők kivásárlására irányuló ügyletek első lépésével az Opus Global Nyrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 34 százalékos, míg 2019. június 20-án már 40 százalékos közvetett tulajdonosává válik. A tranzakciónak és tőkeemelésnek köszönhetően Mátrai Erőmű Zrt. feletti kizárólagos irányítási jogok megszerzésével az Opus a Mátrai Erőmű Zrt-t az IFRS szabályainak megfelelően leányvállalatként konszolidálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!