Nagyot estek a Wizz Air-részvények a ma délelőtti kereskedés során, miután a cég egyik nagytulajdonosa bejelentette, elad a papírokból.

A Reuters tudósítása szerint az Indigo Partners nevű kockázati tőke társaság tegnap délután bejelentette, hogy meg kíván válni a Wizz Airben lévő 18,7 százalékos részesedésétől. A bejelentés szerint gyorsított könyvépítéses módszerrel értékesítené 10,7 millió darab Wizz Air-részvényét. Az Indigo Partners ezen kívül rendelkezik a cégben még átváltható értékpapírokkal is, amelyeket ha lehívna, további 24,2 millió darab részvény tulajdonosává válhatna.

A csomag nagyságát jelzi, hogy az FT adatai szerint a Wizz Air 57,48 millió darab részvényéből összesen 41,74 millió tekinthető közkézhányadnak. Az eladásra kínált csomag így a jelenleg szabadon elérhető részvények negyedének megfelelő mennyiséget jelent.

Az Indigo Partners az elsők között volt, akik beszálltak a Wizz Airbe, még 2004-ben. Az alapot vezető Bill Franke veteránnak tekinthető a fapados iparág befektetői között, cége befektetései között szerepelt a mexikói Volaris, a Frointier Airlines, a Spirit Airlines és a Tiger Airways is.

A papír május végén drágult hatalmasat, amikor a cég éves gyorsjelentésének számaival párhuzamosan bejelentette, hogy az elemzők által vártnál jó 10 százalékkal magasabb profitra számít idén. Akkor a részvények 19,5 fontról három nap alatt 23,5 font közelébe jutottak. Kisebb korrekciót követően folytatódott a drágulás, tegnap már 24,3 fontot is megadtak a fapados légitársaság egy részvényéért, innen esett ma 22,5 font közelébe a kurzus.

A cég februárban még a tavalyi évre vonatkozó profit előrejelzésének csökkentéséről számolt be. Akkor az elemzők által várt 245-255 millió eurós elemzői várakozásokról úgy vélte túlzóak, s ők csak 225-235 millió euróval számoltak. A május végén napvilágot látott adat végül inkább az elemzői várakozásokhoz áll közelebb a 243 millió eurónyi nyereséggel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!