Csalódást okozott a kínai második negyedéves japán GDP-adat, mely jelentősen elmaradt a várakozásoktól. Az ország évesített gazdasági növekedése 1,4 százalék volt, míg az elemzők 2,7 százalékos bővülésre számítottak. A kedvezőtlen adat a alacsony fogyasztásnak és az erős jen miatt nehéz helyzetbe került japán exportőrök gyenge teljesítményének tudható be.

A hangulatot az a kínai prognózis is rontotta, mely szerint az ország külkereskedelmi többlete augusztusban tovább csökkenhet az előző havi értéket követően. A gyenge teljesítmény mögött az export bővülésének lassulása állhat majd. Az elemzők az éves külkereskedlemi többletet 150 milliárd dollárra prognosztizálják.

A pesszimista hangulatú ázsiai kereskedést megelőzően az amerikai piacok pénteken nem mutattak érdemi elmozdulást: a Dow 0,3 százalékos, az S&P 0,2 százalékos, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos erősödéssel zárt.

Az ázsiai börzék többsége a japán makroadat és a kínai prognózis következtében a lejtőre került. A leggyengébb teljesítményt a Shanghai Composite mutatja, közel 1 százalékkal esett. A gyenge GDP-adat ellenére a japán börzék csak minimálisan mozdultak el előző kereskedési napi záróértékükhöz képest.

Az ausztrál BlueScope Steel 36,5 százalékos a japán Nippon Steel 0,6 százalékos pluszba került azt követően, hogy bejelentették, hogy egy közös vezetésű vállalatot hoznak létre, annak érdekében, hogy a dél-kelet ázsiai és az észak-amerikai építőiparban növeljék a részesedésüket.

A Newcrest részvények 4,4 százalékos pluszba kerültek, miután a társaság pénzügyi évének profitja 23 százalékkal emelkedett az alacsonyabb kitermelés ellenére. A kedvező eredmény a magasan tartózkodó aranyárnak tudható be a vállalat tájékoztatása szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!