Az S&P 500-as index a hét elején végül áttörte a kemény ellenállásként funkcionáló zónát, amelyet a tavaly tavaszi csúcs jelentett számára. Eközben a befektetői hangulat nem hogy javult volna, de enyhén romlott, így a helyzet az, hogy a félelem fala ép és áll, s az árfolyamok ezen szeretnek felfelé kapaszkodni.

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében végzett felmérés például azt mutatta a hét elején, hogy a néhány hete a csúcs előtt bemutatott toporgás az S&P 500-as index részéről lecsökkentette az azonnali részvényvásárlást javasló stratégák arányát a a felmérésben. Így a csúcsdöntési kísérletnek növekvő szkepticizmus mellett tudott nekirugaszkodni a piac. A vételt javaslók aránya a felmérésben már csak 43,6 százalék volt a hét elején, az eladást javaslók tábora pedig viszonylag magas, 26,6 százalékos szinten stagnál. A felmérésben így a bull/bear hányados 1,64-re csökkent, ami egyáltalán nem nevezhető veszélyesen optimista szintnek.


Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében mindössze 43,7 százalékos volt a további áremelkedést, s 27,5 százalék az áresést várók aránya, ami szintén nem nevezhető túlzottan optimista értéknek.


A múlt héten ráadásul az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése szerint hirtelen lecsökkent a nettó long pozíciók aránya a portfólió menedzserek körében, ami arra utal, hogy sokan realizáltak a fontos technikai szint elérésekor, sőt, shortok is nyíltak. Egy héttel korábban az NAAIM által közölt pozicionáltsági adatok szerint 73-ról 50 százalék közelébe süllyedt a tagok nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában. Most viszont a kitörésnek köszönhetően ismét 71 százalék fölé emelkedett ez az érték.  Ez még mindig nem az a szint, ahol az ellentét analízisben hívők veszélyt szagolnának, erre jellemzően a 80 százalék feletti szinteken szokott sor kerülni.


A VIX index is mélységes nyugalomról árulkodik, ilyen alacsony szinten, mint ahol a héten járt, utoljára tavaly április végén tartózkodott a mutató.



A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát mérő put/call hányados szintén nem jelez veszélyt, a jelek szerint ismét megjött a szereplők körében az eladási opciók vásárlásának egészséges igénye.


Az 1400 pont körüli értékek az S&P 500-as indexben azon kívül, hogy a kerek számok általában pszichés jelentőséggel bírnak nem jelentenek jelenleg kemény ellenállást a mutató számára. Technikai akadályként egyelőre csak néhány, hosszabb, illetve rövidebb távú trendcsatorna teteje, illetve egy letört trendvonal adódik a grafikonon. Ezek nagyjából 1425 pont körül - tehát a jelenlegi szintnél nagyjából 20 ponttal magasabban - egy potenciális megállót sejtetnek a mutatóban.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Az index hosszabb távú RSI-je eközben két figyelmeztető jelet küldött. Ez egyik a mutatóhoz képest kialakult divergencia, ami a trend fáradására utal, illetve a hónapok óta tartó emelkedő trend törése az RSI-ben. Ezek azonban nem trendfordító jelek, egyelőre apró szépséghibának tekinthetők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!