Folytatódott a június elején megindult hangulatjavulás az amerikai kisbefektetők körében. Amerikai szövetségük, az AAII legfrsisebb felmérése szerint tagjaik immár 38,3 százaléka számít arra, hogy a vezető részvényindexek fél év múlva magasabban állnak majd mint most, ez egy százalékpontos emelkedés egy héttel ezelőtthöz képest, s 14 százalékponttal magasabb a június eleji mélypontnál. Az áresésre számító befektetők aránya 5,5 százalékponttal 30,2 százalékra csökkent. A felmérésben a bull/bear arány 1,26-ra emelkedett, ami már messze nem az a szélsőséges pesszimizmust tükröző állapot, mint a június elején mért 0,5 körüli érték.

 


A profi hírlevélírók körében is javulásnak indult a hangulat, a szakemberek hangulata a vezető részvényindexek elmúlt két havi gyenge teljesítménye közepette egyébként eleve nem ért el olyan mélypontot, mint a kisbefektetőké. Az emelkedést várók aránya ebben a körben 2 százalékponttal 39,8 százalékra javult, az esésre tippelőké 1,1 százalékkal 26,9 százalékra csökkent. A bull/bear arány a felmérésben az 1,34-es mélypontról felfelé mozdult, 1,48-ra, úgy indult növekedésnek, hogy közben a lokális piaci mélypontokra jellemző értéket sem érte el.

 

A bull-bear spread a felmérésben 9,6-ról 12,9-re emelkedett. A mellett, hogy ebben a felmérésben ez a mutatószám sem érte el a lokális mélypontokra jellemző értéket érdemes megfigyelni, hogy a a két említett hangulati mérőszám alapján a pesszimizmus olyan méreteket öltött a múlt héten, mint 2010 januárjában, a görög válság első komolyabb kirobbanása idején.

 

A félelem indexnek is nevezet VIX index eközben 20 körüli értékeken kezd megragadni, 30 napos mozgóátlaga felett.


A Chicago Board Options Exchange-en az eladott részvényeladási és vételi opciók arányát mutató put/call arány kimozdult a piaci mélypontokra jellemző szélsőségesen magas értékekről, ami a szereplők lassú megnyugvását mutatja.

 


Kissé növelték long irányú pozícióikat a portfólió menedzserek is a héten, az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése  szerint az egy héttel korábbi 26 százalékról 29 százalékra emelkedett a részvénypiaci kitettség az NAAIM tagjai által kezelt portfóliók körében.

 

 

Ez még mindig alacsony arány az áprilisban tapasztalt 80 százalék feletti piaci tetőkre jellemző értékhez képest. Az elmúlt hetekben azonban ez a mutató sem érte el a piaci mélypontokat jellemző szintet.