Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Háromhetes mélypontra gyengült a forint az IMF-főtárgyaló a Reuters által némi késéssel idézett szavaira: az euró egysége 284-re ugrott. Délben 284,40 volt az ár, a dollár egysége 220,30, a svájci franké 235,30 forinton állt. Nem sokkal később az euró 285 fölé is benézett. Mindebben persze az euró dollárhoz mért gyengülése is szerepet játszik, a keresztárfolyam 1,29 alá került.

Nem újdonság, hogy nincs még új időpont a tárgyalások folytatására - mondta Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Arra a kérdésre, hogy az IMF szerint a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett Varga Mihály elmondta, már júliusban világos volt, hogy a magyar kormány és a valutaalap álláspontjai eltérnek egymástól, miként a tárgyalási pozíció is. A miniszter szerint Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi kirendeltség-vezetője a kormány októberben bejelentett költségvetési kiigazító csomagjaira reagált, amelyeket november 7-ig értékel az Európai Bizottság.

November 7-én teszi közzé Brüsszel értékelését, és a nemzetközi szervezetek, egymással együttműködve, ekkor döntik el, milyen formában folytatódhatnak a tárgyalások a magyar kormánnyal.

Varga Mihály ismét elmondta, Magyarországnak nem az IMF pénzére van szüksége (hanem a megállapodás biztonsági háló szerepére - a szerk.), az állampapírhozamok csökkentek, a költségvetést illetően nem az a kérdés, hogy 6-7 százalék lesz-e a hiány, hanem, hogy 3 százalék alatti lesz-e, többletes a folyó fizetési mérleg és Magyarország azon három ország egyike az unióban, ahol csökkent az államadósság.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint akkor sincs tragédia, ha nem születik meg a megállapodás, Varga azt mondta, "nyilván az élet megy tovább", ha nincs megállapodás a valutaalappal, de szerencsésebb volna, ha lenne, hiszen az a minimális, néhány tized százalékos hatás a külföldi befektetőket biztonságosabbá tenné, a kormány ezért most azon dolgozik, hogy megpróbálja elfogadtatni az IMF-fel a magyar álláspontot - részletezte Varga Mihály.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!