Ahogyan Hongkong Ázsia, úgy Magyarország Európa kapujának tekinthető, és mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy új megoldásaink és az elért eredményeink révén valódi partnereivé váltunk a világ fejlett országainak - hangsúlyozta Varga Mihály Hongkongban. A nemzetgazdasági miniszter a X. Ázsiai Pénzügyi Fórumon tartott előadását követően ellátogatott a sanghajival és a sencsenivel összekötött hongkongi tőzsdére, ahol megnyitotta az értéktőzsde kereskedési napját. A cégek értékét tekintve a hongkongi tőzsde a hetedik legnagyobb a világon - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az Európai Unión belül az elmúlt két évben Közép-Kelet-Európa vált a növekedés motorjává, így messzemenően érdekeltek vagyunk minden olyan együttműködésben, amely segíti nemzetközi gazdasági kapcsolataink bővítését, és ezzel hozzájárul gazdaságunk növekedéséhez, versenyképességünk emeléséhez - hangsúlyozta Varga Mihály a legjelentősebb ázsiai pénzügyi tanácskozáson.

A szakminiszter az OECD tavaly novemberi összefoglalóját elemezve kijelentette: a világgazdaság jelenleg az alacsony növekedés csapdájában van, mivel a tartósan gyenge nemzetközi kereslet a kínálati oldalra is kedvezőtlen hatással van. Az egyre elfogadottabb nemzetközi szakmai álláspont szerint a kitörési pontot ebből a helyzetből az jelentheti, ha az egyes nemzeti kormányok a növekedést támogató gazdaságpolitikát folytatnak - mutatott rá Varga Mihály hangsúlyozva, hogy Magyarország, a magyar gazdaságpolitika már évekkel ezelőtt meghozta ezeket a döntéseket.

Gazdasági növekedésünknek, társadalmi-politikai stabilitásunknak és a gazdasági szabályozás támogató jellegének köszönhetően jól láthatóan növekszik a befektetők bizalma Magyarország iránt. Elkötelezettek vagyunk egy jól működő Európai Unió mellett, így biztosak vagyunk abban, hogy a mostani átrendeződések során is számos új vállalat választja majd Magyarországot európai jelenlétének központjául - mondta a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter a nap folyamán megbeszélést folytatott a pénzügyi szolgáltatókért és a kincstárért felelős miniszterrel, valamint a hongkongi tőzsde vezérigazgatójával is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!