Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelképes csengetés után a brókerek már a Xetrát, a bécsi és frankfurti tőzsde közös új kereskedési rendszerét használják, amely a nemzetközi nagybefektetők számára jobb, olcsóbb elérést tesz lehetővé a magyar tőkepiacon. A BÉT 15 év 177 millió bevitt ajánlat és 23 millió megvalósult üzlet után cseréli le régi, saját kereskedési rendszerét, az MMTS-t. A változás a lakossági ügyfeleket csak annyiban érinti, hogy egyes, kevésbé likvid részvények kereskedése változik.

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a mai napot. Elmondta, a Xetrához 18 ország, 250 befektetési bankja, 4500 értékpapír kereskedője kapcsolódik, így voltaképpen most nyílik meg a magyar tőzsde a világ előtt.  A váltás konszenzussal történt a hazai tőzsde tagok és a tulajdonosok között; sikerült egy jelentős magyar beszállítói is találni, aki nemcsak Budapesten, de a CEESEG többi tőzsdéjén is dolgozik a rendszer implementálásán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már az induláskor konstatálta, hogy a tőzsde emelkedéssel nyitott, a magyar tőkepiac új platformot kapott a Mikulástól... Ami jó a magyar tőke piacnak, az jó a magyar gazdaságnak, jó a magyar államnak, jó a magyar adófizetőknek - hangsúlyozta Varga Mihály. Utalt arra, hogy a legjelentősebb részvényekben az állam is érdekelt, de az is fontos, hogy minél több magyar vállalkozás bővítse a tőzsdén keresztül az üzleti lehetőségeiket. Kiemelte a transzparencia fontosságát.

Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke elmondta, a tőzsde látja annak jeleit, hogy a kormány támogatja a magyar vállalatok tőzsdei megjelenését, amely fellendítheti a magyar tőzsdét. Jó úton haladunk, a magyar tőkepiac fejlesztésében a befektetési szolgáltatók és a kormány partnerek lesznek - fejezte be beszédét az alelnök.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!