A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Bár a pesti tőzsde hónapról hónapra többéves negatív rekordot dönt az azonnali részvénypiaci forgalom terén, éves összevetésben a régiós tőzsdék sem remekeltek. A kereskedés összértékét tekintve a legnagyobb visszaesést a bécsi tőzsde könyvelhette el, amely a tavalyi első félévhez képest 38,5 százalékkal alacsonyabb forgalmat regisztrált az idei első hat hónapban. Ráadásul euróban számolva a 34,4 százalékos forgalomesést elkönyvelő BÉT úszta meg a leginkább a folyamatot, a bécsiek által összefogott CEESEG-csoport másik két tagja, a ljubljanai és a prágai börze is nagyobb mérséklődést szenvedett el. A tőzsdeszövetség így együttesen 36,6 százalékkal ért el a tavalyinál alacsonyabb, összesen 20,19 milliárd eurós forgalmat az idei első félévben.

A mintegy 30 százalékos eséssel 22,85 milliárd eurós forgalmat regisztráló varsói tőzsde (WSE) így nemcsak hogy még mindig vezet az azonnali részvényforgalom terén, hanem előnyét a tavalyi alig két és fél százalékról 13 százalékra növelte a nagy ellenlábas bécsiek szövetségével szemben. A piaci kapitalizációt tekintve maradt a fej fej melletti verseny 110 milliárd euró környékén. Nem véletlen, hogy a CEESEG nem is a forgalmat, illetve a bevezetett részvények számát (e téren is messze Varsó vezet, több mint 400 listázott társasággal) hangsúlyozva próbálja eladni magát, inkább az Európai Bizottság definíciója szerint is likvidnek számító papírok számát emeli ki, ezen a téren vezet is 25 részvénnyel, szemben a lengyelek 14-ével.

Háromszoros előny

A tőzsdeszövetség ezenkívül az egy részvényre jutó forgalomban is háromszoros előnyt mutathat fel, igaz, ez az összevetés annyiban csalóka, hogy Varsóban a részben a privatizálások során tőzsdére bevezetett nagyvállalat mellett sokkal több a kisebb kapitalizációjú, így törvényszerűen alacsonyabb forgalmat felmutató cég részvénye. Az viszont tény, hogy a WSE-n egyelőre nagyobb szerepet játszanak a helyi cégek és alacsonyabb a külföldi, illetve nemzetközi szinten tevékenykedő régiós cégek aránya, bár az utóbbi időben egyre több, jellemzően az agráriumban és a könnyűiparban érdekelt ukrán vállalat vezette be papírjait Varsóban.

A lengyel börze eleve az organikus növekedésben látja biztosítva jövőjét, hiszen évek óta az első az IPO-k számát tekintve Európában, még ha az ügyletek összértéke jelentősen el is marad a londoniakétól (összehasonlításképpen az első félévben 64 millió euró értékben került sor 58 kibocsátásra, míg ez az arány az LSE-csoportnál 37 ügylet volt 1,1 milliárd euró bevonásával a PwC adatai szerint). A WSE ráadásul bevallottan több térségbeli céget kíván magához csalogatni, elsődleges vagy másodlagos kibocsátás vagy akár csak keresztlistázás szintjén is. Ebben játszhat majd szerepet a varsói tőzsde elnök-vezérigazgatója mellé főtanácsadónak és a lengyel börze magyarországi képviselőjének kinevezett Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT korábbi elnöke.

Kép: Napi grafikonok

A kötésszámot tekintve is hatalmas, 90 százalékos Varsó előnye a CEESEG-csoporttal szemben, igaz, a lengyel börzén már korábban is aktívabbak voltak a többet, ám kisebb értékben üzletelő kisbefektetők. Az átlagos kötésnagyság és kötésszám alapján Budapesten is élénkült a lakossági befektetők aktivitása, párhuzamosan az intézményi szereplők elpártolásával.

Az összképhez persze hozzátartozik, hogy a forgalom adott esetben több mint harmadával történő visszaesése a félév során inkább a régiós tőzsdékre volt jellemző. A kontrollcsoportként vizsgált fejlett piac, a Deutsche Börse forgalma például "csupán" 13 százalékkal mérséklődött az első félév során, ám az euróválság fejleményei miatt a "sztori" is izgalmasabb volt, mint a feltörekvő tőzsdéken.

Régiós tőzsdék első féléves forgalma (millió euró)
2012. I. félév2011. I. félévVáltozás (százalék)
Bécs10 04016 321−38,5
Budapest4 6817 134−34,4
CEESEG20 19231 83036,6
Ljubljana146227−35,9
Prága5 3258 148−34,6
Varsó22 84732 58929,9
Frankfurt549 254630 891−12,9
Forrás: FESE, tőzsdék statisztikái, Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!