Igen sikeresnek minősítette az első - tőzsdén jegyzett társaságként teljes - negyedévet Ludwik Sobolewski elnök, aki az eredmények ismertetéséről szóló sajtótájékoztatón rámutatott, a WSE tőkeértéke és forgalma alapján felveszi a versenyt a bécsi érdekeltségbe tartozó CEESEG csoporttal.

Az időszak során a 95 európai IPO-ból 45 zajlott Varsóban, valamint a kelet-közép-európai tőzsdei forgalom 47 százalékát bonyolították a WSE-n, amelynek kapitalizációja a régió 44 százalékát teszi ki - hangsúlyozta Sobolewski.

A bevételek 58 százaléka a részvénykereskedésből származott, míg a kötvény- és származékos termékek forgalma csaknem 20 százalékot tett ki. A listázási bevételek 7,7, míg az adat vendori tevékenység mintegy 12 százalékkal járult hozzá a 69 millió zlotys (4,6 milliárd forintos) időszaki árbevételhez.

Az üzleti nyereség 38,5 milliós értéke mellett a WSE 47,9 millió zlotys EBITDA-t könyvelhetett el, csaknem 70 százalékos margin mellett. Az adózott eredmény 38,6 millió zlotyt (2,6 milliárd forint) tett ki, szemben a tavalyi azonos időszak 26,6 milliós profitjával.

A varsói tőzsde teljes piaci kapitalizációja 144,9 milliárd euróra rúgott az első negyedév végén, szemben a pesti piac 23,5 milliárdos, illetve a bécsi börze 94 milliárd eurós összesített tőkeértékével.

Igaz, a WSE a bevezetett társaságok számát tekintve is kimagaslik a régiós mezőnyből, hiszen a fő táblán 402 társaság neve szerepel. (Ezen felül külön "homokozója" van a kisebb, szárnyukat bontogató vállalatoknak NewConnect néven.)

Varsó a forgalom terén is alaposan ráver a régiós versenytársakra, az év első hónapjában 16,3 milliárd euró értékben kereskedtek a lengyel piacon, míg Budapesten 3,6, Bécsben pedig 9,3 milliárd eurós forgalom bonyolódott.

Az első negyedévben 176,2 milliárd zlotys értékével abszolút rekordot döntött az állampapírok forgalma a BondSpot piacon, a tavalyi negyedik negyedévben 88,5 milliárdot tett ki az államkötvények kereskedési értéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!