Az elemzők által várt 2,6 milliárd forinttal szemben 2,8 milliárdos adózott eredményről számolt be 2009/10-es üzleti évét lezáró negyedévében az Egis. A keddi tőzsdezárás után közzétett jelentés tanúsága szerint az üzemi eredmény egészségesen erős, 4,13 milliárd forint lett, amit a Richterénél kevésbé befolyásolt az orosz előreszállítások torzító hatása. A negyedéves árbevétel 32,4 milliárd forint lett, ami 23 százalékos emelkedést jelent a kedvezőbb devizaárfolyamoknak és a stratégiai piacokon elért jobb teljesítménynek köszönhetően. A belföldi árbevétel 6 százalékkal nőtt, Oroszországban és a FÁK-országokban 32 százalék, Kelet-Európában pedig 9 százalék volt a növekedés (az export dollárban kifejezve). Ugyan az Egis esetében is voltak előreszállítások az orosz szabályozás változása miatt, ám ez már szeptemberben jórészt kiegyenlítődött, így a társaság számítása szerint a készletek csak mintegy 2 millió dollárral voltak magasabb szinten az ottani nagykereskedőknél, ami a 32 millió dolláros negyedéves exporthoz képest nem nevezhető jelentősnek. A konszolidált bruttó eredmény az árbevétel 55,7 százalékát tette ki, ez 1,4 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A közvetett költségek 2 százalékkal nőttek, arányuk azonban változott: az új gyógyszerbevezetések miatt emelkedett a marketing és kutatási-, miközben 22 százalékkal esett az igazgatási költségek értéke. A negyedéves konszolidált pénzügyi eredmény 766 milliós veszteséget hozott, a negyedév végi árfolyam-változások 1,9 milliárdos veszteségét a határidős ügyletek 800 milliót meghaladó nyeresége tompította. Az egész éves számokra sem lehet panasz: az Egis árbevétele 118,9 milliárd forint volt, két százalékkal emelkedett, miközben szerkezete sokat javult. A belföldi bevétel 32,6 milliárd forint, négy százalékkal nőtt, az export 3 százalékkal növekedve 423 millió dollárt tett ki, a stratégiai piacokon 12 százalékkal nőtt, az egyéb piacokon 29 százalékkal csökkent a kivitel. Az üzleti eredmény 15,5 milliárd forint, ez tíz százalékkal jobb a tavalyinál és hajszálnyival elmarad a Bloomberg 15,8 milliárdos konszenzusától. Az adózott eredmény 16,78 milliárd forint, ami 22 százalékos növekedést takar. Ez mindössze 200 millióval kevesebb a Bloomberg konszenzusban szereplő értéknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!