Várt fölötti eredmény a Magyar Telekomtól

A Magyar Telekom harmadik negyedéves eredménye kismértékben meghaladta a Napi-konszenzusban szereplő elemzők várakozását. A társaság a harmadik negyedévben 25,2 milliárd forintos nettó eredményről adott számot, szemben a 24,4 milliárdos várakozással.
NAPI Online, 2007. november 8. csütörtök, 08:34
Fotó:

A harmadik negyedéves árbevétel 175,2 milliárd, az EBITDA 74,3 milliárd forint volt, szemben a 175,8 illetve 72,9 milliárdos konszenzusunkkal.

Az első három negyedévet tekintve a bevételek 2,7 százalékkal, 490,3 milliárd forintról 503,6 milliárd forintra nőttek 2007. első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes forgalomból és a TETRA szolgáltatásból származó bevételek csökkenését. A KFKI Csoport, a TSystems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007. első kilenc hónapjában 18,8 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez.

Az EBITDA 2,1 százalékkal, 203,0 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta pedig 40,3 százalék volt az első három negyedévben. A vizsgálattal kapcsolatos költségek (3,7 milliárd forint) és végkielégítéshez kapcsolódó kifizetések és elhatárolások (8,2 milliárd forint, mely létszámcsökkentéshez kapcsolódó költségeket valamint részben felsővezetői szerződések megszűnésével járó költségeket tartalmaz) nélkül a csoport EBITDA 214,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 42,7 százalék.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 1,5 százalékkal, 60,3 milliárd forintról 59,4 milliárd forintra mérséklődött a magasabb halasztott és helyi adók miatt, valamint a szolidaritási adó bevezetése következtében is nőttek az eredményt sújtó adóterhek.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: "A csoporton belüli költséghatékonysági intézkedéseknek köszönhetően a harmadik negyedévben az EBITDA ráta - a vizsgálattal és a létszámleépítéssel kapcsolatos költségek nélkül - 44,0 százalék volt. Az EBITDA javulását a rendszerintegrációs és informatikai szegmensben végrehajtott akvizíciók és a TETRA szolgáltatás szintén segítették, amiknek köszönhetően az EBITDA 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szegmensek eredményeire rátérve kiemelném, hogy Magyarországon a T-Com szegmens bevételeinek csökkenése lelassult a szélessávú bevételek növekedésének köszönhetően, míg a költségcsökkentésnek köszönhetően az EBITDA kismértékben nőtt. A T-Mobile szegmens eredményeihez jelentősen hozzájárult a nemzetközi leányvállalatok jó teljesítménye, a magyarországi tevékenységben pedig érzékelhetőek voltak a költségcsökkentési erőfeszítések is. A T-Systems szegmensben az új akvizícióknak köszönhetően nőtt az EBITDA a hangbevételek folytatódó csökkenése ellenére.

A harmadik negyedévben amellett, hogy kedvező pénzügyi eredményeket értünk el, fontos döntéseket is hoztunk az új irányítási struktúrával és a létszámhatékonyság növelésével kapcsolatban, melyeknek köszönhetően hosszú távon biztosíthatjuk versenyképességünket. Az egyes ügyfélszegmensekre épülő új irányítási struktúra 2008. elejétől kerül bevezetésre, a részletek véglegesítése folyamatban van. A pénzügyi jelentéseink struktúrája azonban változatlan marad a következő évben. Végül hadd említsem meg, hogy stratégiánkkal összhangban, melynek célja többek között az akvizíciókon keresztül történő értékteremtés, úgy határoztunk, hogy részt veszünk a Telekom Slovenije privatizációjára kiírt pályázaton. Október 15-én nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtottunk be és örömmel számolok be róla, hogy továbbjutottunk és meghívást kaptunk a cég átvilágítására."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK