Vártnál eredményesebb az Egis

Az Egis Gyógyszergyár 23 067 millió forint árbevételt és 2485 millió forint adózás előtti eredményt ért el a 2006/2007. üzleti év negyedik, záró negyedévében. A forgalom értéke 3 százalékkal nagyobb, a nyereség pedig 12 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Az éves üzleti eredmény közel 50 százalékkal zuhant.
NAPI Online, 2007. november 9. péntek, 08:35
Fotó:

Az előző negyedévhez hasonlóan a társaság teljesítménye jobban alakult, mint az üzleti év első két negyedévében. Dinamikusan nőtt a forgalom a stratégiai exportrelációkban, és folytatódott a gyors emelkedés az egyéb exportterületeken is. Mindez azonban továbbra is csak részben tudta ellensúlyozni a belföldi piaci feltételek 2007-ben bekövetkezett erős negatív változását, valamint a devizaárfolyamok továbbra is kedvezőtlen trendjét.

A társaság belföldi forgalma a 2007. július - szeptember közötti negyedévben 7775 millió forintot tett ki. Ez értékben közel van az előző két negyedév árbevételéhez, ugyanakkor 10 százalékkal elmarad az előző üzleti év hasonló időszaki teljesítményétől.

A negyedéves export 83,9 millió dollárt ért el. Ez az előző negyedévhez hasonlóan 30 százalékkal nagyobb a bázisnál. A fő relációk közül 12 százalékkal nőtt az oroszországi és 24 százalékkal az egyéb FÁK országokba irányuló kivitel, míg a kelet-európai export 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Az Egis 2006/2007-es pénzügyi évének negyedik negyedében elért 1,7 milliárd forintos üzleti eredménye az egy évvel korábbinál 29 százalékkal kisebb, míg a teljes esztendő üzleti eredménye 48 százalékkal 8,1 milliárd forint alá zuhant.

A negyedik negyedévi adózás utáni eredmény 2483 millió forintot tett ki (az elemzők 2,2 milliárd körüli profitra számítottak), ez már 14 százalékkal nagyobb az egy évvel korábban elért szintnél.

A negyedik negyedévvel a társaság lezárta az utóbbi 15 év legnehezebb piaci feltételeit kínáló 2006/2007. üzleti évét (Az Egis üzleti éve október 1-től szeptember 30-ig tart). Összességében az Egis 92 489 millió forint, az előző évnél 6 százalékkal nagyobb árbevételt ért el az üzleti év során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK