Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Brutális üzemi eredménnyel, a vártnál kisebb veszteséggel és a várakozásoknál valamivel alacsonyabb árbevétellel zárta az évet a Rába a most megjelent gyorsjelentés szerint. Ebben azonban sokat segített egy egyszeri ingatlanátértékelésből adódó eredmény, amiről nehezen megítélhető, szerepelt-e az előrejelzésekben.

Az árbevétel 20 százalékkal lett alacsonyabb az utolsó negyedévben az egy évvel korábbinál, éves szinten azonban még mindig minimális, 0,8 százalékos növekedésről adott számot a győri a cég. A bruttó fedezet 4 százalékkal alacsonyabb volt tavaly az egy évvel korábbinál az utolsó negyedévben 7,2 százalékos volt a romlás. Az üzemi profit impresszív, 6,3 milliárd forint volt az utolsó negyedévben, az 5,6 milliárd forintos ingatlanátértékelés nélkül 713 millió volt a plusz, éves szinten 1,12 milliárd lett az operatív profit.



Az ingatlanátértékelésre a jelentés szerint a könyvvizsgálói oldalról érkezet szorgalmazásra került sor. Ez 5,66 milliárd forintot adott hozzá az eredményhez, s ez az ingatlan - a Győr belvárosában szereplő 41 hektáros telek - mostantól 6 milliárd forinttal szerepel a cég könyveiben. Ezzel együtt az éves eredmény adózás előtt 348 millió forint lett, az IFRS-ben kimutatott 743 millió forintos adótétellel együtt pedig 393 millió forint veszteség, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárdos profittal. Az utolsó negyedév adózva 2 milliárdos mínuszt hozott, ami jóval kevesebb az előrejelzések átlagában szereplő 3,6 milliárd forintnál.



Az EBITDA éves szinten ingatlan nélkül 4,066 milliárd forint lett, realizált hedge-dzsel együtt 4,925 milliárd az összeg nagysága, ami közel van a novemberben a menedzsment által ígért 5 milliárdos értékhez. Az igazán ronda szám a pénzügyi soron szerepel, a nyitott hedge és egyéb devizás pozíciók átértékelése 6,1 milliárd forintos mínuszt hozott a tavalyi évben. A jelentéshez kapcsolt közlemény szerint ezek jelentős része nem realizált mínusz.

A főbb piacok közül az amerikai teherautó piac kedvezőtlen képet mutatott, mintegy 15 százalékkal csökkent tavaly, Európában az utolsó negyedévben már érezhető volt a lassulás. Az orosz buszpiac is kisebb volt az előző években megszokotthoz képest és az év végén jelentősen csökkent. Itthon a komplett járművek értékesítése a korábbi szinteket érte el - vélhetően a honvédségi eladásoknak köszönhetően - az alkatrészüzlet viszont jelentősen csökkent.

A Rába közleménye szerint idén szeretnék fenntartani a visszaeső megrendelések ellenére a pozitív üzemi eredményt, s úgy gondolják, ha beindul a fellendülés akkor piaci részesdését is növelni tudja majd a cég.

(A NAPI Gazdaság főszerkesztője, Korányi Tamás rendelkezik Rába részvényekkel, munkatársa Lovas-Romváry András a Rába Nyrt. felügyelő bizottságának tagja és szintén rendelkezik Rába részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!