Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Nightly Business Reportban adott nyilatkozatában Buffet elmondta, nincsen kétsége afelől, hogy mindent meg kell tenni az amerikai gazdaság élénkítése érdekében. A befékezett gazdaságot bármi áron lendületbe kell hozni, akkor is, ha ennek a jövőt tekintve komoly kockázatai vannak. Természetes, hogy ilyen ütemű tervezett költekezés, a kamatvágások mértéke hatalmas inflációs kockázatokat rejt magában, ha egyszer beindul a növekedés.

Nincs ingyen ebéd - mondta Buffet. Obamát a megfelelő elnöknek tartja a problémák kezelésére, véleménye szerint jó tanácsadói vannak és ő maga is elég okos ahhoz, hogy a lehető legjobban kezelje az amerikai gazdaság problémáit. Ugyanakkor figyelmeztetett, egy alig néhány napja hivatalba lépett elnöktől és intézkedéseitől nem szabad azonnali hatalmas eredményeket várni, hiszen azért nem Supermanről van szó. Mint mondta, a jó ember áll a műtőasztalnál, azonban ez nem azt jelenti, hogy a beteg holnap elhagyhatja a kórházat.

Enyhült a hitelválság, komolyabb a gazdasági

A Berkshire Hathaway vezérigazgatója szerint míg az elmúlt hónapban már enyhült a hitelpiac, s a vállalatok most könnyebben jutnak pénzhez, mint a múlt év végén. Ugyanakkor riasztó a gazdasági lassulás mértéke, s az, hogy a fogyasztói szokások hirtelen változtak a félelem hatására. A félelmet komolyan kell venni és harcolni kell ellene-mondta. Ezt nem lehet úgy tenni, hogy a tévében elmondja valaki: nem kell félni. Az emberek majd túlteszik magukat ezen a félelmen és majd megint a kapzsiság kerekedik felül bennük. Csak az inga most éppen a félelem oldalára lendült. Az amerikai fogyasztó azért várhatóan nem változtatja meg drasztikusan véglegesen szokásait, még ha akár hosszabb ideig vissza is fogja fogyasztását.

Nem Obama tanácsadó, csak véleményt mond

Buffett tagadta, hogy közvetlen gazdasági tanácsadója lenne Barrack Obamának. Mint mondta, néhányszor ugyan beszélt korábban az elnökkel, de most hogy hivatalba lépett, vélhetően kevesebbszer fog. Elég okos ember veszi körül az elnököt, akik megfelelő tanácsokkal látják el - tette hozzá. A választások előtt elmondtam neki, hogy az üzleti környezet a választások előtt rossz lesz, s a hivatalba lépésekor még rosszabb. Ugyanakkor elmondtam azt is, hogy az amerikai gazdaság egy hatalmas és jó gépezet, csak működésbe kell újra lendíteni, s ennek érdekében a kormányzatnak az összes létező eszközét be kell vetnie. A következményekkel meg majd később kell törődni. Warren Buffett elmondta, hogy az összes fogyasztás érzékeny üzletágukat rosszul érinti a válság, ugyanakkor a biztosítási üzlet és a közszolgáltatók jól muzsikálnak.
Ma részvényt vásárolni jobb döntés Buffett szerint, mint mondjuk néhány évvel ezelőtt. Hogy jobb-e mint holnap, ki tudja? Buffett befektetési filozófiája nem változott a válság hatására, ő több évtizede ugyanazon elvek alapján fektet be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!