Öt éve nem látott drágulás jelent meg a piacokon

A vasérc ára öt éves csúcsra emelkedett, amit Brazíliában a bányák bezárása és váratlanul erős acél iránti kínai kereslet hajtott fel. A piac viszont a kereskedelmi háború alakulásától függvényében áresésbe borulhat.
Szabó Dániel, 2019. május 18. szombat, 09:03
Fotó: Getty Images

A brazíliai Vale bányavállalat egy használaton kívüli zagytározójának gátja szakadt át még január végén, a termelés azóta leállt az üzemben és a környék több bányájában is. Ennek hatásai mostanra érték el a piacot: a vasérc ára a spot-piacokon 98 dollár tonnás szintre emelkedett, ami öt éves csúcsot jelent. Az acél legfontosabb alapanyagának drágulását emellett hajtja Kína intenzívebb kereslete is - szúrta ki a WSJ.

Utóbbi azért is izgalmas, mert az Egyesült Államok és az ázsiai ország közötti kereskedelmi háború az elmúlt héten új szintre lépett, amikor Donald Trump elnök kivetette a 10-ről 25 százalékra emelet importvámokat. A logika ez alapján azt diktálná, hogy Kína kereslete vissza kellene essen, ha termékei egyik legfontosabb piacán nem tudja értékesíteni a feldolgozott vas és acél termékeit. Viszont az ország amúgy is lassuló gazdasága a nehéz helyzetben inkább az építőipari beruházások és az infrastrukturális fejlesztések felé fordult, stimulus is ide érkezett a kormánytól.

Nemcsak az országon belül, de a világban is hasonló fejlesztésekbe kezdtek: a kínai globális befektetések és megrendelések ugyan vissza estek az elmúlt években (2018-ban az előző évek átlagához képest 100 milliárd dollárral csökkent a szint), de ettől még komoly projektekben vannak az észak-afrikai, közel-keleti térségben, valamint elkezdik az Új Selyemút beruházást is Európában, így Magyarországon is. Nálunk vasútvonalat fejlesztenek, a Szuezi-csatornánál ipari központot húznak fel, míg az országban a lakóövezetekre költenek - mint az a Foreign Policy cikkéből kiderül.

Mivel ezek mind nagy acéligényű területek, nem meglepő, hogy a kínai acélipari kibocsátás áprilisban elérte a 85 millió tonnát, így évesítve 1035 millió tonnával lehet számolni, ami az előző évhez képest 11 százalékos növekedést jelent a J.P. Morgan indexálása alapján. Ez sok elemzőt meglepett: a tavalyi kínai gazdasági adatok alapján a legtöbben azt várták, hogy a vámfenyegetett ipari termelés helyett a szolgáltatások felé fordulnak.

Nagy csúcs, nagy esést is hozhat

Az S&P Global Platts szerint a Kínában értékesített vasérc referencia ára 3,2 százalékkal nőve elérte 98 dollár körüli felvásárlási árat. Ez a szint a legmagasabb 2014 júliusa óta, és 35 százalékos idei növekedést jelent. A határidős piacok is rallyznak, melyre a hirtelen áremelkedés miatt a spekulánsok és a rövid távú egyéni befektetők is felfigyeltek az acélra.

Kínában a melegen hengerelt acéltekercs tonnánkénti ára ebben az évben 8 százalékkal nőtt, miközben túlkínálat van a piacokon. A szurplusz viszont az amerikai termékeket lökte a 2017 óta mért legalacsonyabb szintre, és az európai acélra is gyenge a kereslet.

A kínai drágulás mellékhatása épp az lehet, hogy az amerikai és európai termékek ára is emelkedhet a közeli jövőben. Ugyanis a termelésnövekedés melletti rally azt sugallja, hogy erős a kereset - vélekedett a WSJ-nek Ming He a Wood Mackenzie elemzője a kilátásokról.

Viszont kérdéses, hogy a kereskedelmi háború milyen fordulatokat vesz: ha a kínai gazdaság nem tud kilábalni a piacszűkülést eredményező korlátozások hatásaiból, akkor az acél iránti kereslet is csökkenhet. Valamint az is kérdéses, hogy a belföldi projektek esetében, milyen hatása lesz annak, hogy ezeket jó részt hitelekből finanszírozzák és a kihelyezések mértéke meddig növelhető tovább.

De a brazil ellátás, valamint az ausztráliai vasérc-kitermelés rendeződése után a nyersanyag és az acél ára is esésnek indulhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2019.05.18 10:57

Sohse tudjuk: ez a globális bedőlés kezdete? Inkább az e-lufira tippelek, sokszorosan túlértékelt részvényeire. De: nem mindegy nekünk, mikor megyünk zusammen a lecsóba? -Kövér sajtóértekezletet tartott a Kossuth téren. - A klímariogatás csak agymosás - mondta és félrerúgott egy döglött patkányt. Ám a mondatot nem tudta befejezni, mert egy hirtelen szélvihar földöntötte.
OPEikerelnökök Országos Pech és Balek Szövetség (OPeBaSzö)
-Mivel Trump szerint Orbán az ikertestvére, Orbán viszont az európaiság DNS-hordozója, így az amerikai elnök a legnagyobb európai... (péntek reggel tudtuk meg, hogy az izraeli miniszterenök, Natanjahu is ikertestvér, tehát már hármas ikrekről beszélünk!)
-Orbánt le kell váltani!
Évek óta képtelen leállítani a bevándorlást!
-Ez a mocskos Brüsszel már a bébiket is támadja!
Betelefonáló: - A miénket vagy az ellenzékiéket?
-Orbán vacsorára hívta a Kutyákat, a Momentumot, az LMP-t és a Mi Hazánkat, hogy megköszönje nekik a fél millió kukába dobott szavazatukat. -Mi lesz vacsorára? -kérdezték. -Hát sült patkány, rántva!
-Schatzmeister-ét (pénztárosát) körözik az USÁban, de mire az a lóvét átlapátolja Svájcba, ott is nyakán lesz az adóhatóság... Nehéz a dolga a (párt)katonának, nehéz a dolga...
-Schmidt Mária szerint Merkel NDK-t csinált Németországból. A külügy már készül a német menekült-áradatra. Szegednél átvágja nekik a szögesdrótot, hogy a németek tovább menekülhessenek a szabad Törökországba.
-A zöld Jóska Fischer külügyminiszter igen csak megütötte a bokáját, amikor 2005-ben vízumokat adott kétes figuráknak. Akkor Orbán mélyzöld, mert EU-állampolgárságot adott el 20 000 külföldi gyanús figurának!
-Kubatov be akarta venni Szegedet, de Toroczkai Nemzeti Légiójával találta magát szembe.
Kubatov: -Félre az útból, paraszt!
Toroczkai: -Te hazaáruló! Neked még a neved is orosz!
-Kocsis Máté ellátogatott a Pöttyös utcába, hogy megnézze, mennyi ott a betépett. Ám ő volt az egyetlen...
-Elterjedt, hogy az elnök meg... a disznót, hogy megmentse a hercegnőt.
Most még csak azt kell eldöntenie, melyiknél marad?
-?Egyre ritkábban verik meg a kalauzokat a vonaton? (444)
MÁV-hirdetés: JŐJJÖN HOZZÁNK DOLGOZNI!
MÁR CSAK MINDEN SZÁZADIK VASUTAST VERNEK MEG!
-Pestre jön a műkorcsolyázó VB.
Miért is ne? Itt csúszik minden: helyreigazítás, kórházrendezés, pénz...
-Bevittek vakbélműtétre, mire megkérdezte sebész: Bicskát hozott?
-Öngyilkos akartam lenni, ezért bevitettem magam egy kórházba.
-A bolgár bokszoló szájon csókolta a riporternőt ? 2500 dollár a büntetése.
Miért? A hölgy örüljön, hogy a bokszoló nem húzott be egyet neki!
-Egyre több fiatal él a mamahotelben.
Nagyszerű, visszatérnek a régi idők: 4 generáció egy fedél alatt!
-100 millió dollárért kelt el Monet 3 szalmakazlas képe.
Ha ezt sejti, 4 szalmakazlat fest meg...
-Menj be!- mondta pesti feleségem. -Tehát ménjek a mennyekbe? Úgy mondják: Ménj bé!
Magyar Trónok Harca II.
Lázárt, a király segítőjét áruláson kapják és száműzik a Déli Falra, ahol a Migránsokat kell megállítania. Kubatov, az Arany Kompánia vezére, bevádolja a Videoton Házat, hogy Másokat ad-vesz, ezért a Vidi-Garancsit fölírja a halállistájára. A Vasbank továbbra is önti az aranyat, bár az Orbiszterek gyerekgyilkosnak és a Mások pártolójának nevezik. Ser Meszaros építi a síneket a kínai sárkánynak, ám az repülve jön. A sárkány a gázt a Vasflottától szerzi be, de szeretne váltani. Jaime, Arya és Rózsa Sándor bejutnak a Királyvárba, de Sandorról kiderül, hogy ő valójában Dugovics Titusz és a Hegyet magával rántja a mélybe... /ökobetyár könyve/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html