A cég elemzői arra hivatkozva javítottak ajánlásukon, hogy véleményük szerint egyre nagyobb a valószínűsége, a Mol telhesítheti következő években a menedzsment terveit. Az elemzés ezen felül a részvény értékelésénél figyelembe vette a kurdisztáni Shaikhan és az Akri Bijeel olajmezők potenciális értékét is.


Az elemzés szerint a Mol kutatási projektjeiből származó kitermelés-növekedés több, mint ellensúlyozni tudja majd a következő években a hazai és a horvát kitermelés várható csökkenését. Pozitív meglepetést jelenthet az Akri-Bijeel-1 mező teszteredményeinek heteken belül várható bejelentése,a KBC szerint könnyen az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről adhat majd az olajcég számot. Az előzetes becslések szerint a mező értéke 440-620 millió dollár lehet, a KBC 575 millió dollárral számol.


A magasabb várható kitermelés fényében a KBC elemzői emelték üzemi eredményre vonatkozó előrejelzésüket a 2011-2013-as időszakra 8-11 százalékkal, ugyanakkor a nettó profitra vonatkozó várakozásukat az idei évre csökkentették a második negyedéves deviza veszteségek miatt. A 2011-2012-es EBIT várakozásuk a piaci átlag feletti.


A Mol részvények árazása a fentiek figyelembevételével vonzó a régiós szektortársaskéhoz képest, a 2011-es 5,8-as EV/EBITDA és 8,4-es P/E egyaránt diszkontot jelez. AKBC elemzői szerint a diszkont helyett a kitermelési lehetőségek és az INA átszervezésében rejlő potenciál miatt prémiumot érdemelnének az olajcég részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!