BUX
40285

Vedd a Molt, többet érhet! (KBC)

A KBC Securities elemzői 27 százalékkal,24 000 forintra emelték Mol részvényekre vonatkozó célárfolyamukat, s az eddigi tartás helyett immár a papírok vásárlását javasolják.

NAPI, 2010. augusztus 23. hétfő, 08:08

A cég elemzői arra hivatkozva javítottak ajánlásukon, hogy véleményük szerint egyre nagyobb a valószínűsége, a Mol telhesítheti következő években a menedzsment terveit. Az elemzés ezen felül a részvény értékelésénél figyelembe vette a kurdisztáni Shaikhan és az Akri Bijeel olajmezők potenciális értékét is.

Az elemzés szerint a Mol kutatási projektjeiből származó kitermelés-növekedés több, mint ellensúlyozni tudja majd a következő években a hazai és a horvát kitermelés várható csökkenését. Pozitív meglepetést jelenthet az Akri-Bijeel-1 mező teszteredményeinek heteken belül várható bejelentése,a KBC szerint könnyen az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről adhat majd az olajcég számot. Az előzetes becslések szerint a mező értéke 440-620 millió dollár lehet, a KBC 575 millió dollárral számol.

A magasabb várható kitermelés fényében a KBC elemzői emelték üzemi eredményre vonatkozó előrejelzésüket a 2011-2013-as időszakra 8-11 százalékkal, ugyanakkor a nettó profitra vonatkozó várakozásukat az idei évre csökkentették a második negyedéves deviza veszteségek miatt. A 2011-2012-es EBIT várakozásuk a piaci átlag feletti.

A Mol részvények árazása a fentiek figyelembevételével vonzó a régiós szektortársaskéhoz képest, a 2011-es 5,8-as EV/EBITDA és 8,4-es P/E egyaránt diszkontot jelez. AKBC elemzői szerint a diszkont helyett a kitermelési lehetőségek és az INA átszervezésében rejlő potenciál miatt prémiumot érdemelnének az olajcég részvényei.