A régió részvényei idén eddig 7,8 százalékkal értékelődtek le, azonban az év hátralévő részében már emelkedhetnek, ha a cégek eredményei stabilak tudnak maradni - állítja Dennis Jose, a befektetési bank vezető európai részvénystratégája. A Stoxx Europe 600-as részvényindexre adott év végi céláruk 360 pont, ezzel a második legoptimistább előrejelzést adták a Bloomberg gyűjtése szerint a jelenleg 340 pont alatt tartózkodó mutatóra.

Ebben a pillanatban Európa jó vételi lehetőségnek tűnik. Még ha emel is a Fed, figyelembe véve a Bank of Japan, az ECB és a Bank of China által nyújtott támogatást, sőt, az emelés ellenére a még mindig támogató Fedet, akkor a teljes kép rendkívül támogató a részvényárakra nézve - mondta Jose.

Az Európát amúgy is felülsúlyozó Barclays a pénzügyi szektorban, a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó szektorokban és a technológiai szektorban lát igazán fantáziát. A Stoxx 600-as index előretekintő nyereségekkel számolt átlagos P/E hányadosa jelenleg 14,6-is, áprilisi csúcsán 15,4 volt. Ez nem tekinthető igazán magasnak, a Barclay's optimizmusa ennek ellenére elég ritkának számít, a piac nagy része ugyanis eléggé tart a régió növekedési problémái okozta gondoktól. Az Európában befektető részvényalapok az elmúlt héten rekordösszegű tőkekiáramlást regisztráltak, s ez már zsinórban a 36. olyan hét volt, amikor pénzt távozott ezekből a konstrukciókból az EPFR Global adatai szerint.

Annak ellenére, hogy a negyedik negyedévben a piacoknak számos kockázattal kell szembenézniük - a közelgő amerikai elnökválasztás, vagy az olasz népszavazás, a Brexit fejleményei - Jose szerint az árazások olyan kedvezőek, hogy ezeknek a hosszabb távú hatásai korlátozottak lesznek, még akkor is, ha az elemzők szerint idén az index kosarában szereplő cégek nyeresége átlagosan 4,5 százalékkal csökkenhet. Ha valamilyen nagyon kemény eseményre várnánk, s a részvények túl lennének árazva, akkor aggódnék. De mindaddig, amíg ezek nem érintik érdemben a régió GDP növekedését, addig volatilitást ugyan okozhatnak, de nem lesz tartós hatásuk - véli a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!