Az amerikai piacokon a Dow 1,1 százalékos emelkedés után 11269 ponton zárt, a Nasdaq 0,6 százalékkal nőtt, míg az S&P 0,5 százalékos pluszban zárta a napot. A részvények drágulása ellenére azonban a hetet így is bő egy százalékos mínuszban búcsúztatta a Wall Street. A kereskedés azonban korántsem zajlott ilyen simán: a jó kisker adatok hátán egy százalékot erősödtek csütörtökhöz képest az indexek, ám a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének hatására - ami szerint utoljára ilyen rossz hangulatot utoljára 1980-ban mértek - elvesztették a nap folyamán megszerzett előnyüket a mutatók. A piacok később azonban magukhoz tértek, amiket a nap során leginkább az európai hangulat befolyásolt.

Az emelkedés ennek fényében már érthető, az európai piacok komoly rallyn vannak túl: a londoni FTSE 3, a párizsi CAC 4, míg a frankfurti DAX 3,5 százalékot erősödött pénteken. Továbbra is a bankok voltak a kereskedés fókuszában, miután Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban különféle, a shortolást tiltó intézkedéseket hoztak.

A BNP Paribas négy százalékot emelkedett, ezzel komolyan hozzájárulva a párizsi CAC emelkedéséhez - amelyik annak ellenére tudott négy százalékot emelkedni, hogy a pénteki GDP adatok szerint Franciaország nem növekedett a második negyedévben. A többi, shorttilalmat bevezető országból, az olasz UniCredit papírjai 5,6, a spanyol Banco Santander részvényei pedig 6,6 százalékkal drágultak, de a belga Dexia részvények 17,3 százalékos száguldáson vannak túl.

A masszív emelkedés azonban könnyen lehet, hogy csak tiszavirág életűnek bizonyul: több vélemény szerint is a shortolás tiltása csak néhány napig hajthatja a bankpapírok árfolyamát. Példának azt hozzák fel, hogy 2008-ban hasonló tilalmat vezettek be az Egyesült Királyságban, ám a következő hónapban a fő londoni benchmarkok 20 százalékot estek.

Ez nem kecsegtet jó hírekkel a jövőre nézve, mivel szakértők szerint az amerikai piacokat is erősen befolyásolják az európai események a mostani, stresszes időszakban. Ebből a szempontból vízválasztó lehet a kedd: Merkel és Sarkozy találkozója katalizátorként hathat majd a piacokra - a nagy kérdés, hogy történik-e előrelépés a tárgyalásokon az európai adósságválságot illetően.

Magyarország beleillet a sorba: a BUX 1,6 százalékos plusszal 18 032 ponton zárta a hetet. Reggel mínuszokkal indult a kereskedés, de ezt emelkedés követte a nap jó részében a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX-ot 18 250 pontos napi maximumán érte a katasztrofális amerikai fogyasztói bizalmi adat, mire az index visszahullott nullára, majd innen tápászkodott fel.

A Mol másfél százalékos emelkedést abszolválva 16 400 forinton végzett, míg a Telekom 1,2 százalékkal feljebb kerülve 490 forinton búcsúzott. Az OTP-nek ellenben nem sikerült az áttörés, ugyan a nap során háromszor is tesztelte a 4350 forintnál húzódó ellenállás-szintet, végül beragadt előző, 4200 forintos záróértékén.

A forint piacán is lenyugodtak a kedélyek a hét végére, bár napközben így is 3,7 százalékos sávot járt be a svájci frank/forint kurzusa. A forint azonban inkább erősödött a fő devizákkal szemben pénteken. Késő este egy svájci frank 247 forintot, míg egy euró 273 forintot ért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!