A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A derivatívák kereskedelme az egyik legnagyobb piac a világon, mégis a befektetőknek még mindig közvetítő szereplőkön keresztül kell az ügyleteiket megkötniük ahelyett, hogy közvetlenül egymással, anonim módon kereskednének. Ezt a közvetítő szerepet a nagy befektetési bankok látják el, éppen az ő túlzott származékos piaci pozícióik sodorták válságba a világot 2008-ban. Ahogy a Reuters elemzése írja, a válság óta számos terv volt a derivatívakereskedés megváltoztatására, de ezeket a régi rendszer fenntartásában érdekelt bankok − amelyek ellen Európában és az Egyesült Államokban is zajlott nyomozás versenykorlátozás miatt − rendre megakadályozták.

Az elektronikus kereskedésre való átállás komolyan veszélyezteti a befektetési bankok bevételeit, amelyek több mint kétszer annyit keresnek a származtatott eszközökön, mint a részvénypiacon. Az amerikai határidős árupiaci kereskedési bizottság (CFTC) májusban megszavazott egy reformot, amelynek értelmében olyan új kereskedelmi platformokat lehet regisztrálni, amelyeknek ajánlati könyveket kell alkalmazniuk a jelenlegi, ajánlatkérésen (request for quote, RFQ) alapuló kereskedés helyett. A bizottságnál egyelőre tizenegy ilyen platformot jegyeztek be, a rendszer októberben indul.

A közvetítőn keresztüli kereskedésről az ajánlati könyves rendszerre való átállás a Reuters által megkérdezett szakértők szerint drámaian át fogja alakítani a derivatívák piacát. A hasonló váltás a részvénypiacon 95 százalékkal csökkentette a kereskedés költségeit, valamint növelte a likviditást és az átláthatóságot is. Az anonim kereskedés szintén a nagybankok előnyét csökkenti, hiszen azok nem láthatják a szereplők pozícióit, és az információk kiszivárgása is kiszűrhető.

Azt azonban majd az idő dönti el, hogy a kereskedésnek mekkora része áll át az elektronikus, ajánlati könyves rendszerre, ezen múlik, hogy lesz-e elég likviditás az elektronikus platformokon. Szkeptikusok szerint az új rendszer csak akkor működne, ha a befektetők lényegesen szélesebb köre kereskedne a származtatott eszközökkel, amihez viszont az üzletkötések átlagos méretének jelentős csökkenésére lenne szükség. Ha pedig a kereskedés új formái nem válnak népszerűvé, a Wall Street-i befektetési bankok dominanciája töretlen marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!