BUX
38236

Vége a 8 százalékos hozamoknak

Többet adott el a 3 hónapos diszkont kincstárjegyekből kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a vártnál nagyobb érdeklődés hatására. A másodlagos állampapír piacon pedig eltűntek a 8 százalékos hozamok.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 14:46

Az ÁKK a szokásos 40 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet a heti rendszeres aukcióján. Az elődleges forgalmazóktól 137,415 milliárd forint ajánlat érkezett. Az ÁKK a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben, 45 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat és ennek megfelelő összegben értékesített kincstárjegyet. Az aukción 5,72 százalékos átlaghozam alakult ki, 6 bázisponttal alacsonyabb az előző, múlt heti aukció átlaghozamánál és 8 bázisponttal alacsonyabb az 5,80 százalékos hétfői másodpiaci referenciahozamnál.
Kedden a másodlagos állampapírpiacon is csökkentek a hozamok. A három hónapos diszkontkincstárjegyé 2 bázisponttal 5,78 százalékra. A másik két éven belüli lejárat stagnált, míg a hosszabb futamidejű állampapírok esetében 7-12 bázispont volt a csökkenés. A legtöbbet a 15 éves este vissza, amelynek a hozama 7,94 százalék lett. A keddi esés eredményeként minden lejáratra eltűntek a 8 százalék feletti hozamok.