Vége a dalnak - megint temetik a forintot

Nagyot romlott a magyar eszközök megítélése a régiós szakemberek körében, egyedül a magyar részvénypiactól várnak enyhe erősödést - derül ki a ZEW és az Erste közös felméréséből. Ismét elkezdett forintesést várni a piac.
Napi.hu, 2014. március 21. péntek, 07:11
Fotó: Napi.hu

Éles fordulat következett be a magyar gazdaság megítélésében, s már a forint további esését is elképzelhetően tartják a szakértők - derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felméréséből, melyet 91 régióban aktív elemző, befektetési szakértő és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. Míg az elmúlt hónapokban javulást mutatott a jelenlegi helyzet és a kilátások megítélése egyaránt, most az ismét romlásnak indult. Jelenleg a szakértők nettó 36,8 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, ez 16,2 százalékpontos romlást jelent a februári helyzethez képest, s egy olyan válaszadó sem volt, aki pozitívan nyilatkozott volna a kérdésről. Ezzel Magyarország változatlanul a harmadik legrosszabb pontszámot kapta, mögöttünk Horvátország és Törökország található a sorban.

A kilátásokkal kapcsolatban is borúsabbá vált a kép: nettó 42,9-ről 23,1 százalékra csökkent azok aránya, akik pozitív változásokat várnak féléves időtávon a magyar gazdaságban. Az elmúlt néhány hónapban az volt a jellemző, hogy az amúgy viszonylag rossz aktuális helyzet mellett javulást vártak. E szempontból is hátulról a harmadik helyet sikerült Magyarországnak megcsípnie Törökország és Románia előtt.

Ami aggasztó, hogy sokat romlott egy hónap leforgása alatt a forint megítélése is. Míg februárban még nagyjából ugyanannyian várták a forint erősödését az euróval szemben, mint ahányan gyengülésre számítottak, most ez az egyensúly felborult a forintról pesszimistán nyilatkozók javára. Jelenleg a szakértők nettó 18,1 százaléka gondolja azt, hogy a forint fél év múlva kevesebbet ér majd az euróval szemben. Az elmúlt években az ilyen helyzeteket követően a magyar deviza jobb esetben stagnált, rosszabb esetben inkább látványosat gyengült. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel soha nem látott pesszimizmus alakult ki a felmérésben a forint várható árfolyam alakulásával kapcsolatban, s ez csak akkor enyhült, amikor az árfolyam elérte a 310 forintos zónát.

Hangulat és forint
Napi.hu

Eközben a piac egyre inkább azon a véleményen van, nem csak hogy végéhez tart az MNB kamatcsökkentési ciklusa, de a következő hat hónapban már a kamatszint emelkedése várható. A rövidtávú kamatok növekedésére számít a szakértők nettó 21,2 százaléka. Emlékezetes, hogy egy hónappal ezelőtt még a további kamatcsökkentést várók voltak többségben. Ugyanakkor nőtt a hosszú oldali hozamemelkedést várók aránya is, nettó 24,9 százalékra 14,9 százalékról.

Hangulat és BUX
Napi.hu


A krími válság hatására nagyot esett a BUX index értéke, azonban az elmúlt években megszokott kereskedési sáv alján már egyre többen várják azt, hogy emelkedésnek indulhatnak a részvényárfolyamok Budapesten. A megkérdezettek 50 százaléka gondolja úgy, hogy fél év múlva a jelenleginél magasabb indexértékeket láthatunk, s 21,9 százalék szerint csökkenhet tovább a vezető mutató. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa az egy hónappal korábbi 2 körüli értékéről 2,2 fölé emelkedett, ami semleges állapotnak számít hangulati szempontból. Ősszel még soha nem látott arányban várták a budapesti részvényárfolyamok emelkedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.21 17:27

@7-es számú agymosott narancsparaszt:

http://stooq.com/q/?s=eurhuf&c=3y&t=l&a=lg&b=1

nem ukraja az, hanem szektás férgek... ők döntöttek úgy, hogy a magyar családok jövedelmét, vagyonát elértéktelenítik!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.21 17:25

@troll: ..helyes komment ..,de a sötétek -ufó-k nem értik ,vagy nem akarják érteni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2014.03.21 17:14

Egyébként minek változtattátok a pofázmányotokat pirosról narancsra?

Hogy még sunyibb módon tudjatok hazudozni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2014.03.21 16:50

Hááát ?

Ha a napi.hu ezt állítja, akkor 100 százalék, hogy nem ez a helyzet.

A napi.hu, egy gazdasági lapnak álcázott balfék politikai sz@erkeverő.

Az adatbázisok manipulálása, és a manipulált adatbázisok alapján elvégzett gazdasági elemzés, pont olyan nettó hazugság, mintha valaki azt mondja, hogy az "ég zöld, és kék a fű".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.03.21 11:43

"...Jelenleg a szakértők nettó 36,8 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, ez 16,2 százalékpontos romlást jelent a februári helyzethez képest, s egy olyan válaszadó sem volt, aki pozitívan nyilatkozott volna a kérdésről..."

mit is értenek ezek a gazdasági szakértők a gazdasághoz, a mi jogász-kormányunkhoz képest?
hiszen jogilag nálunk 2/3 azt állítja, hogy minden rendben van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html