Átvette az amerikai részvénypiac vezetést a legatraktívabbnak vélt befektetési célpontok rangsorában a Bloomberg friss, negyedéves felmérése szerint. A több mint ezer megkérdezett válaszai alapján készült kutatás szerint a válaszadók immár 39 százaléka véli úgy, hogy a legjobb befektetési lehetőségeket az amerikai részvények kínálják, ezt követi Brazília 29, Kína 28 és India 27 százalékkal.

Az utóbbi három ország tagja a BRIC-nek nevezett négyesfogatnak, azonban a negyedik tag Oroszország kiesett a befektetők kegyeiből, mindössze 6 százaléknyi szavazatot kapott. A januári felmérésben még Kína vezette a rangsort, Brazília akkor is a második helyen állt.


A világgazdaság helyzetével kapcsolatban is pesszimistábban nyilatkoztak a szereplők. Januárban még csak 21 százalékuk gondolta úgy, hogy romlik a helyzet, most már 42 százalékuk volt ezen a véleményen. Leginkább az amerikai befektetők ítélték meg rossznak a helyzetet, körükben 58 százalékos volt a romlást várok aránya, míg az európaiak 31, az ázsiaiak 35 százaléka osztotta ezt a véleményt. A saját régiójuk gazdaságával kapcsolatban viszont az európaiak látták a legekevésbé rózsásan a helyzetet, 40 százalékuk vélte, hogy annak romlik az állapota, az amerikaiak 21, az ázsiaiak 9 százaléka volt ilyen állásponton.


A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint a felmérés eredménye nem meglepő, az amerikai cégek a friss adatok alapján már növekedési pályára léphettek, s munkaerő toborzásba kezdhettek, míg az európaiaknál még mindig az elbocsátások és a költségcsökkentések uralják a viszonyokat.


A romló helyzet ellenére a pénzügyi piacok egészével kapcsolatban. 35 százalék vélte úgy, hogy érdemes kitettséget vállalni a piacokon, mert jövedelmező lehet, szemben a januári 27 százalékkal. A kötvénypiacok várható teljesítményéről negatívan nyilatkoztak a szereplők, míg 2 az 1 arányban vélték úgy, hogy érdemes részvényeket tartani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!