A Libor ma reggel 2,1 százalékra esett, olyan mélyre, ahol utoljára 2004 októberében járt. A helyzet normalizálódására utal az is, hogy a három hónapos Libor és a Fed target rate (az amerikai irányadó kamat) közötti rés a nyugodt piaci körülmények között jellemző 100 bázispont közelébe szűkült.


A bankközi hitelpiacon a Lehman Brothers csődjét követően lett úrrá a teljes bizalmatlanság, senki sem volt hajlandó hitelezni senkinek, nem lehetett tudni ugyanis, ki lesz a jelzálogpiaci válság következő áldozata. A pénzintézetek emaitt inkább ráültek pénzükre, a bankközi piac lefagyása azonban a pénzügyi rendszer teljes összeomlásával fenyegetett.

A jegybankok ezért számolatlanul kezdték pumpálni a dollárszázmilliárdokat a piacra és könnyítették a hitelfelvételt. A likviditásbőség végül is életet lehelt a piacba, a bizalom lassan kezd helyreállni, és mint a Liboron is látszik, lassan visszatér normális medrébe a piac. Persze ezzel csak a bizalmi válságon sikerült úrrá lenni, a reálgazdaság válságának rosszabbik szakasza azonban csak most következik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!