Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint az ECB jelzése a hét elején, amely szerint elképzelhető, hogy felgyorsítják kötvényvásárlási programjukat elegendő volt arra, hogy megnyugtassa a kedélyeket az európai kötvénypiacokon a kialakult eladási hullámot követően - írja a CNBC.

A jegybank szerint a korábban tervezettnél a közeljövőben nagyobb összeget is költhetnek európai kötvények vásárlására, egyrészt hogy lendületet adjanak az eurózóna inflációjának, másrészt azért, hogy tartani tudják magukat terveikhez akkor is, ha a nyári hónapokban illikvidebbé váló kötvénypiacon kevesebbet tudnának vásárolni.

Ez egyelőre elegendő volt ahhoz, hogy a kereskedők zárják a kötvények várható esésére játszó pozícióikat. A német tízéves kötvények hozama csütörtökre 0,64 százalékra süllyedt a korábban elért 0,8 százalékos csúcsról, s a hasonló futamidejű amerikai állampapírok hozama is csökkenésnek indult.

Egyelőre korai arról beszélni, hogy véget ért a hozamemelkedési hullám a kötvénypiacon, azonban az a fajta stabilizálódás, amit az elmúlt napokban láthattunk, bizakodásra adhat okot - mondta Christoph Rieger, a Commerzbank kamat és hitelpiaci elemzőosztályának vezetője a portálnak.

Az elemzők szerint az ECB bejelentése mellett a vártnál kedvezőtlenebb amerikai makroadatok is hozzájárulhattak a kedélyek megnyugvásához a piacon, ezáltal ugyanis nőtt az esélye, hogy a Fed a korábban becsültnél később kezdi meg a kamatok emelését. De segített az is, hogy a jelek szerint csillapodtak a potenciális görög csőddel kapcsolatos aggodalmak is.

Persze nem csak az amerikai, de az európai gyenge adatok is hozzájárultak a hangulat megnyugvásához. Az legfrissebbek szerint az eurózóna gazdasága sokat veszített lendületéből májusban. A Markit kombinált beszerzési menedzserindexe májusban 53,4 pontra csökkent az áprilisi 53,9 pontról. Ennél rosszabb képet tükrözött a német ZEW keddi jelentése, amely szerint a befektetői bizalom sokat romlott áprilisban a görög csőddel és az európai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak felülírták a gyengébb euró kedvezőbb hatásait.

A gyengébb európai adatok és persze a Fed későbbre tolódó kamatemelésének fényében úgy gondoljuk, a hozamok további emelkedése már igencsak korlátos lehet - mondta Christian Schulz, a Berenberg szenior közgazdásza.

Bár az elemzők szerint most a hozamok ismét lefelé indulhatnak, azonban nem várják azt, hogy elérik az év korábbi szakaszában mutatott rekord alacsony értékeket. A Citi elemzői korábban például azt várták, hogy év végére a 21 éves német kötvény hozama a negatív tartományba süllyedhet, most már 0,2 százalékra várják ennek értékét. Az év végére fél százalékos 10-éves hozam előrejelzést adó Goldman most már 0,9 százalékra várja azt.

Christoph Rieger szerint a tízéves német kötvény hozama a következő hetekben 0,4 százalékig csökkenhet ez azonban még mindig jelentősen meghaladja a korábban elért 0,05 százalékos szintet. Világos, hogy a korábban látott alacsony hozamok már mögöttünk vannak - mondta. Szerinte ha az árfolyamok emelkedni és a hozamok csökkenni kezdenek a mostani szintről a piacon, akkor a korábban látottnál jóval több eladó jelenhet meg a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!