Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Több mint hétezer milliárd forintnyi vagyon égett el a BÉT-en 2007. augusztus elejétől az idén márciusi mélypontig, a pesti tőzsde kapitalizációja ez idő alatt 10 ezer milliárd forint közeléből 2800 milliárd forintra zuhant.

A magyar befektetők számára azonban annak ellenére, hogy méretét tekintve a BÉT történetében messze ez volt a legnagyobb visszaesés, mégsem volt olyan tragikus a mostani bessz, mint például az 1998-as orosz válság idején, nem történtek olyan személyes tragédiák, mint akkor. Sőt bizonyos szempontból jót tett a magyar piacnak a krízis, a korábban a külföldi befektetők dominálta piacon ugyanis végre megjelentek a magyar magánszemélyek is.

A Magyar Nemzeti Bank idei első negyedéves adatai szerint a nem rezidensek aránya a pesti kapitalizációból a korábbi 80 százalék körüli szintről 70 százalékra zuhant, miközben a háztartások részesedése a háromszázalékos minimumról hét százalék fölé nőtt. A magyar kisbefektetők ráadásul ezúttal jókor vásároltak be, többségük minden bizonnyal mostanra legalább megduplázta befektetett pénzét.

Arra még feltehetően várni kell egy darabig, hogy a pesti árfolyamok visszatérjenek a 2007 nyarán feljegyzett szintekre (a BUX a csúcson 30 118 ponton is járt, a Mol 30 ezer forinton, az OTP 10 939 forinton forgott). Az elemzők egyöntetű véleménye, hogy amíg nem áll helyre a rend a reálgazdaságban, addig nem folytatódhat a tőzsdei árfolyamok emelkedése sem.

A BÉT-en ráadásul a részvények olcsóságát/drágaságát jelző nyereség/árfolyam mutató (P/E) átlépte az elmúlt öt év átlagát, a Bloomberg adatai szerint a papírok jelenleg a tavalyi nyereségük 11,06-szorosán cserélnek gazdát, miközben az elmúlt öt év átlaga 10,19. Az előretekintő, azaz az idei várt nyereséget tartalmazó P/E arány pedig 11,4-en áll, miközben a Bloomberg adatai szerint 10,4 a történelmi átlag. A technikai indikátorok is egy közelgő visszaesést valószínűsítenek, igaz, a márciusi mélypontok elérését már ezek szerint is szinte teljesen ki lehet zárni.

Persze lehetnek bármilyenek az értékeltségi szintek, a tőzsdei árfolyamok irányát ezentúl is a pénzáramlás iránya fogja meghatározni - ahogy a válság során is. Tavaly a magyar részvényekre szakosodott amerikai befektetési alapokból folyamatosan vonták ki a tőkét (ezekből az instrumentumokból 300 millió dollár távozott az amerikai kötvénypiac felé, a Közép-Európában tevékenykedő alapokból pedig - ezekben Magyarország súlya mintegy 5 százalék - 4,5 milliárd menekült ki).

A trend viszont mostanra egyértelmű fordulatot jelez, a magyar piacnak címzett alapok az idén már 33 millió dollár nettó beáramlást regisztráltak, a régiós részvényalapokba pedig 1,7 milliárd euró érkezett. Márpedig amíg az árukból várhatóan egyre többet veszítő amerikai államkötvényekből kifelé áramlik a pénz, addig a részvényárfolyamok emelkedésre vannak ítélve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!