Véget ér egy korszak - nem lesz többé BRIC

Egy korszak végét jelképezheti, hogy a Goldman Sachs megszünteti BRIC alapját. A Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből képzet szót a befektetési banknál találták ki, az utóbbi években azonban csak bukást hozott az ügyfeleknek és a befektetők elfordultak a sztoritól.
Napi.hu, 2015. november 9. hétfő, 15:30
Fotó: Napi.hu

Jelképesnek is felfogható, hogy a BRIC betűszót kitaláló és a köztudatba ültető Goldman Sachs-nál megszüntetik a négy nagy feltörekvő gazdaság részvényeibe fektető alapjukat és azt egy szélesebb, az egész feltörekvő univerzumban befektető alapba olvasztják - írja a Bloomberg. A befektetési bank indoklása szerint a kilenc éve működő alap beolvasztását az indokolja, hogy nem remélnek eszközeiben szignifikáns növekedést a a közeljövőben.

A Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből alkotott betűszót elsőként Jim O'Neill, a Goldman Sachs közgazdásza alkotta, ezzel különböztetve meg a négy legnagyobb és legerősebb feltörekvő piaci gazdaságot a befektetési boom éveiben. A négy nagy gazdaság azonban az elmúlt években egyre komolyabb nehézségekkel szembesül, s részvénypiacaik sem hoznak túl sokat a befektetőknek - írja az összefoglaló. Oroszország és Brazília a recesszióval küzd, nem kis részben az alacsony nyersanyagárak, elsősorban az olaj mélyrepülése nyomán. Eközben a feltörekvő országok motorjának számító kínai gazdaság idén várhatóan a legkisebb növekedést tudja majd idén felmutatni 1990 óta.

Az alap sorsa a cikk szerint azt is jól mutatja, hogy mennyire elfordultak a befektetők az olyan befektetési stratégiáktól, amelyek különböző országokat próbálnak egyetlen befektetési témává összegyúrni.

A BRIC koncepció nagyon népszerű volt, se semmi sem tarthat örökké - mondta az üggyel kapcsolatban Jorge Mariscal, a UBS Wealth Management feltörekvő piaci befektetési igazgatója.

Az alapban a csúcsán, 2010 szeptemberében 842 millió dollárnyi eszköz volt, idén október végére ez az összeg 98 millió dollárra olvadt a veszteségeknek és a masszív tőkekivonásoknak köszönhetően. Október végéig az alap öt év alatt összesen 21 százalékos mínuszt termelt.

A Goldman azért nem hagyja befektetőit feltörekvő piaci termék nélkül, az Emerging Markets Equity Fund, amelybe a BRIC alap beolvad szerintük fontos eleme kell legyen egy diverzifikált portfóliónak.

A BRIC betűszó megalkotását követő éveket valóban hatalmas növekedés jellemezt az érintett országokban. A világ devizatartalékainak 40 százalékát ezek az országok halmozták fel, az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe 2010-ig 10 év alatt 308 százalékkal emelkedett, míg az S&P 500-as amerikai részvényindex mindössze 15 százalékkal.

Az elmúlt évben a problémák csak erősödtek, igaz, más-más okból mindegyik országban. Kínában a kormányzat jelenleg a hatalmas nyári tőzsdei összeomlás nyomán visszaeső kereslet és bizalom helyreállításával van elfoglalva, Brazíliába hatalmas korrupciós botrányok után 25 éve nem látott recesszióból próbál meg talpra állni a gazdaság. Az orosz gazdaságot az alacsony olajár mellett a nemzetközi szankciók okoznak hatalmas nehézségeket. Még a gyorsuló Indiai gazdaságnak is megvannak a maga problémái, Narendra Modi miniszterelnök egyelőre sikertelenül próbálja meg keresztül vinni az általa szükségesnek tartott reformokat - írja az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

shinichi, 2015.11.09 18:44

@MLB2014: Az ugyanaz, csak közben hozzácsapták Dél-afrikai Köztársaságot is (S mint South Afrika).
A vonatkozó befektetési alapra ragasztható, viccesnek szánt mozaikszó előbb volt meg, az országcsoport csak később kezdett formálisan összejöveteleket tartani, mintegy mini- vagy anti G8 csúcs, lényegében beleálltak abba a szerepbe, amit az idióta humorú alapkezelők egy bugyuta gúnynévvel predesztináltak nekik. Természetesen így öten együtt továbbra is igen komoly világgazdasági tényezőt jelentenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.11.09 17:17

@ptiszai: Pistike, Szegedről! Amire te gondoltál az a BRICS.. :D :D


Még ez a szerencsétlen írja le, hogy "Sok debil ember ..." :D :D

Az a szomorú, h a hozzád hasonló ökröknek, ugyanannyi szavazati joga van, mint egy normális embernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.11.09 16:48

Megijedtem! Azt hittem, hogy a békés ámerika megelégelvén jelentőségének halványulását a legvégső megoldáshoz folyamodott és eltörölte ezen országokat a föld színéről!

Azután rájöttem, hogy ez nem más, mint egy furmányos termék kivezetése. No de nem kell búslakodniuk a spekiknek, kreatív barátaink már dolgoznak egy új "terméken"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.09 16:34

@ptiszai:
Te ugye a cikket nem olvastad el, a címét is csak felolvasták ugye?

Annak idején lebarmoztam az indexeseket az internethasználói igazolvánnyal kapcsolatos agymenésükért, de utólag meg kell követnem őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.11.09 15:50

Mennyire éljenezték a BRIC-et az unortodox, illiberális fideszesek és jobbikosok!?
Sok debil ember ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html