Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci értesülések szerint a Goldman Sachs arra készül, hogy eladja New York Stock Exchange-en meglévő kijelölt árjegyzői pozícióját - írja a Financial Times. A NYSE történetével 1896 óta szorosan összefonódó befektetési bank 2000-ben még 6,5 milliárd dollárt fizetett az akkoriban az egyik legnagyobbnak számító tőzsdetag brókercégért, a Spear, Leeds & Kellogsért. Most ennek tevékenységét készül eladni, a hírek szerint egy holland brókercégnek az IMC Financial Marketsen, elemzők szerint az üzletág jelenleg kevesebb, mint 30 millió dollárt érhet.

A kijelölt árjegyzők, amilyen a Goldman is a NYSE-en, felelősek több ezer részvény nyitó és záróaukcióiért a a tőzsdén, s elvileg nekik kell a kereskedés során megfelelő likviditást biztosítaniuk a piacon. Az elmúlt évtizedben az alternatív kereskedési platformok és más tőzsdék térnyerésével azonban jelentősen lecsökkent a NYSE részesedése a részvényforgalmon belül. Míg egy évtizede még a részvény adásvételek 70 százalékát bonyolították a hagyományos tőzsdéken, addigra ez az arány mára 12 százalék közelébe olvadt.

A Goldman várhatóan megtartja tőzsdetagságát, a s továbbra is szerepet vállal majd a likviditás biztosításában elektronikus kereskedési rendszerein keresztül.

A Bank of America már 2011-ben eladta árjegyzői tevékenységét a "high frequency trading"-et (nagy sebességű kereskedést) folytató Getco nevű cégnek, amely azóta egyesült a Knight Capital nevű társasággal, s jelenleg KCG néven működik.

A Goldman a 2000-es akvizícióját azzal indokolta, hogy így lehetősége nyílik majd nagyobb részt kihasítania az elektornikus kereskedésből, azonban azóta a vásárlásra fordított összeg  nagyrészét leírta, s a brókerek közül sokat leépített.

A kijelölt árjegyzői tevékenység gyakorlásához a NYSE-en előírás bizonyos számú bróker alkalmazása, s az ezzel foglalkozó cégeknek szigorú tőkekövetelményeknek kell megfelelniük. A tevékenység egyik pozitív hozadéka, hogy a céges egyenruhát viselő brókerek gyakran megjelennek a médiában a tőzsdei tudósítások során, s így ingyenreklámot jelentenek az őket alkalmazó társaságnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!