Véget érhet a másfél évtizedes csoda?

Több jel is arra utal, hogy véget érhet a kedvenc feltörekvő piaci tőzsdék szárnyalása, egyes befektetési bankok már a kitettség csökkentését tanácsolják az ügyfeleknek.
NAPI, 2011. április 22. péntek, 15:39
Fotó: Napi.hu

Véget érhet a feltörekvő országok részvénypiacain az 1997 óta tartó szárnyalás a Bloomberg összefoglaló elemzése szerint. Két év óta első ízben történt meg, hogy a BRIC országokkal (Brazília, India, Oroszország és Kína) foglalkozó elemzők gyorsabb ütemben vágják a tőzsdei cégek eredményeire adott előrejelzéseiket, mint ahogy emelik azokat - írja a Bloomberg a Morgan Stanley adataira hivatkozva. Hasonló fordulat jelezte előre a feltörekvő piacokon az árfolyamok esését az elemzés szerint.

Vannak olyan elemzők, akik szerint túlértékeltek már ezeken a piacokon a részvények, a társaságok kapitalizációja átlagosan 2,1 százalékkal haladja meg eszközeik értékét, ami 11 százalékkal magasabb az ezeken a piacokon megszokott 15 éves átlagnál. De nem emiatt váltak szkeptikussá a szakemberek. A növekedés láthatóan lassul, az infláció immár szemmel látható, a részvénypiacok árazásában pedig kevés felfelé a tartalék - vélte Kevin Gardiner, a Barclay's befektetési stratégiai igazgatója. Ő épp ezért a befektetőknek kitettségük csökkentését tanácsolja ezen piacok irányába.

Persze a hangulatváltozás jól tetten érhető volt ebben az évben, hiszen amíg az S&P 500-as index 6 százalékot emelkedett az év eleje óta, addig az MSCI Emerging Markets Index mindössze 0,9 százalékkal tudott erősödni.

A magas infláció az összes jegybankot lépésre kényszeríti. A kínai jegybank már négyszer emelt a kamatokon tavaly október óta, Indiában már 8 kamatemelésre került sor tavaly március óta, míg Brazíliában 5 kamatemelésre került sor egymás után. Az egyéves kamatok Kínában 6,31, Indiában 6,75, Brazíliában 11,75, Oroszországban 8 százalékon áll. A magas kamatoknak pedig az emelkedő nyersanyagárakkal párosulva értelemszerűen profitcsökkentő hatásuk van.

Míg az MSCI Emergong Markets Index cégeinek bruttó fedezete tavaly az index történetében sohasem látott 33 százalékos szintre ugrott, addig az első negyedévben már jelentős fordulat állta, be, a fedezeti szintek 31 százalékkal csökkentek.

 

IShares MSCI Emerging Markets Index Fund


Ezen hatások miatt vélte úgy a Société Générale globális eszközallokációért felelős vezetője legfrissebb elemzésében azt, hogy a feltörekvő piaci partinak vége és érdemes lehet fejlett piaci részvényekre váltani. Persze kérdés, hogy egy három hónapja érvényben lévő trendnek nem a végét ismerte-e fel a szakértő.

A Goldman Sachs elemzője eközben pont az ellenkezőjét véli. Szerinte ugyanis az említett országokban már csökkenő az infláció növekedése, s épp ezért a monetáris szigorítási hullám is enyhülni fog. Ők pont ezen piacok felülteljesítésére számítanak, az MSCI Emeging Markets Indexnek 12 százalékos emelkedést jósolva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK