Miután a piacon olyan hírek terjedtek el pénteken, miszerint a Standard and Poor's hamarosan több nagyobb euróövezeti államot - így Franciaországot is leminősíthet, az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben. Az euró dollárjegyzése 1,2860 körüli szintekről 1,2680 közelébe süllyedt, ami a forint árfolyamát sem hagyta érintetlenül. Nap közben pedig kedvező hírek is napvilágot láttak, így az olasz és spanyol aukciókról.

A magyar deviza jegyzését ezúttal nem befolyásolták hazai hírek, azonban a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság gyengülésének hatására az előző esti 306 forint körüli euróárfolyam reggelre 308, majd délután 311 forintig emelkedett - mondta el Kerékgyártó Imre, a Commerzbank treasury osztályvezető-helyettese.

Délután négy óra után az euróért már ismét valamivel kevesebb mint 311 forintot kértek, a dollárt 245,20, a svájci frankot pedig 257 forint fölött jegyezték.

Nagyobb baj Magyarország, illetve a forint szempontjából akkor lehet, ha a leminősítések Ausztriát, illetve a környező országokat is érinteni fogják; ebben az esetben az MNB monetáris testületére fokozott kamatemelési nyomás nehezdhet - vélte a szakértő. (A következő alapkamatról döntő ülést január 24-én tartja az MT, amely közleménye szerint "szükség esetén kész a rendelkezésére álló eszközöket a (..) célok érdekében alkalmazni".)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!