Véget ért a szerelem, csúnya lesz, ami jön

Ahogy erősödik a politikai viszály és a vele járó lármás vita az amerikai közéletben, úgy nő a befektetők aggodalma attól, hogy a részvények és vállalati kötvények szárnyaló árfolyama egyszer csak lehanyatlik. Gyengülnek a Donald Trump elnökségének kedvező gazdasági hatásával kapcsolatos reményeik.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 27. vasárnap, 09:03
Fotó: Reuters

A befektetők abban bíztak, hogy a republikánus többségű kongresszus összefogva a szintén republikánus Donald Trump elnökkel csökkenteni fogja az adókat, növeli az infrastrukturális beruházásokat és egyszerűsíti a gazdasági szabályozást. Trump januári hivatalba lépése óta azonban fokozatosan halványulnak ezek a remények - kezdi háttércikkét a Financial Times.

A devizapiac világos üzenet küld: az elnök megválasztását követő erősödés után a dollár idén határozottan gyengül. A kisebb hazai vállalatok részvény-áremelkedésének - amelynek hátterében az állt, hogy a remélt vállalati adócsökkentésnek és erősebb gazdaságnak ezek lesznek a legnagyobb nyertesei - annyi.

Sötét árnyék

Még nagyobb baj azonban, hogy Trump hét hónapos megosztó elnöksége nyomán immáron megjelentek a pénzpiacokon egy nagy korrekció figyelmeztető jelei. Az árak olyanoknak tűnnek, mint egy kinyújtott gumi, bármelyik pillanatban összeugorhatnak - véli James Norman, a QS Investors befektetési társaság elnöke. Ennél a cégnél már átviszik az ügyfelek pénzét a magas osztalékot ígérő, stabilabb árú papírokba, hogy védelmet nyújtsanak nekik egy váratlan áreséssel szemben.

A közelgő viharfelhőket látja a Fed is, amelynek júliusi jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegybank döntéshozói szerint az elszállt árak sérülékennyé tették a piacokat. A Bank of America Merrill Lynch körkérdésére válaszoló alapkezelő menedzserek szerint az értékpapírok 1998 óta nem látott mértékben túlértékeltek. A vártnál jobb második negyedéves profitról és árbevételről beszámoló cégek árfolyama nem ugrott meg úgy, ahogy szokott.

Előre idegesek

Számos olyan probléma közeledik, például az amerikai kormány hitelfelvételi limitjének megemelése, amelyek megoldása vezetői készségeket igényel - figyelmeztet Norman arra utalva, hogy éles vitát szokott kavarni az elnök, egyben a kormány feje és a kongresszus között a deficitplafon növelése. Az üzlet érhetően nem szereti ha káosz uralkodik a közigazgatásban.

Márpedig mást sem hallanak a Fehér Házból, mint ami erre utal. Lenyomta az árfolyamokat az USA és Észak-Korea közti kardcsörtetés, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak egyértelmű elítélésének elmaradása, az elnök közvetlen munkatársainak egymás követő lemondása vagy elbocsátása.

Valami közeledik

Az egyetlen dolog, aminek a valószínűsége az elmúlt időszakban határozottan nőtt, az a recesszió - fejtegeti Kathleen Gaffney, az Eaton Vance tőketársaság portfóliómenedzsere. Ezt kiválthatja a tőzsdei árak túlfeszítése vagy az infláció váratlan megugrása. A szakértő szerint már nem a zajos politika, hanem egyéb tényezők, elsősorban a világgazdaság növekedése és a gyenge dollár tolják felfelé a piaci árakat.

Sok befektető már csak abban bízik, hogy a bő egy év múlva esedékes időközi kongresszusi választások mégis cselekvésere késztetik a politikusokat. Ha nem tudnak felmutatni egy érzékelhető hatású gazdaságélénkítő programot, akkor nem lesz mivel elszámolniuk a választóknak, akiktől további bizalmat kérnek. Ez adhat némi lendületet az adóreform, a szabályozási reform és az infrastruktúra-fejlesztés ügyének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.08.27 15:24

@hedviga:
a problema az, hogy nagy mennyisegu nyomtatott penz van a vilagban, es a mogottes tartalom nem novexik ugyanolyan szinten. a valsagok "elegetnek" valamennyit belole, eddig 30 evente volt ilyen jelenseg. a legutobbi valsag alatt viszont akkora mennyisegu penzt pumpaltak bele, ami a 30 evig halmozodo feszultseget egy icipicit leroviditette...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.08.27 12:25

A Thomas Jefferson minden idők egyik legnagyobb államférfija volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.08.27 12:17

Minden elismerésem, hogy a Yanet Yellen kiállt az elért eredmények és Obama mellett, végül is nekik köszönhető, na meg a sok okos kutatónak az USA-ban, az innovációnak. És persze mindez nem történhetett volna meg a Thomas Jefferson nélkül, aki előtt csak fejet lehet hajtani szintén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.08.27 12:12

Ha valaki megnézi az msci world grafikonját az Investing.com-on, akkor azt látja, hogy az árfolyamgörbe most érte el újra azt a szintet, ahonnan 2007.-től 2009.-ig lezuhant, vagyis amikor volt a nagy válság. A fejlődő országok részvényeit tömörítő indexek 6 évig zuhantak, tavaly óta kezdtek el emelkedni. Akkor miért kellene zuhannia a tőzsdéknek? A dollár árfolyamának a zuhantatása is megtámasztja a tőzsdét, itt a magyar befektetőknek ez nem jót jelent, mivel nem dollárjuk és eurójuk van, a szlovákok akiknek már eurojuk van viszont arathatnak kétségkívül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html