A refinanszírozási kamatlábat 15 bázisponttal 0,1 százalékra csökkentheti, illetve a negatív tartományba terelheti a betéti kamatokat csütörtöki ülésén az Európai Központi Bank, miközben várhatóan új hosszú távú hitelekkel és garancia-szabályozással kívánja élénkíteni a banki hitelezést az eurozónában - véli Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája. Szerinte a tavalyihoz hasonló tőzsdei rekordhozamok a következő két évben nem lesznek jellemzőek. A jegybankok, köztük az Európai Központi Bank alkalmazkodó, a piaci fejleményeket lassan követő politikájának köszönhetően a befektetők a következő hónapokban továbbra is a részvénypiacokon tudják a legjobb, 8-10 százalékos hozamokat elérni - tette hozzá.

Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a nagy tőzsdeindexek emelkedése a következő időszakban megfordulna, azaz a részvénypiacokról jelentős, 10-15 százalékos átáramlás történne más befektetési eszközökbe - mondta Garnry. A jegybankok egy ideje alkalmazkodó politikát folytatnak, a fő makrogazdasági mutatók gyorsuló növekedést jeleznek, miközben a legfrissebb számok alapján a fogyasztói bizalmi indexek egyre kedvezőbben alakulnak mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Sőt, még a növekedését fékező Kínából is érkeznek stabilizálódást, illetve kisebb növekedést jelző adatok. Ez a gazdasági környezet kifejezetten kedvez a részvénypiacok szárnyalásának - vélte a szakértő.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader



A piacok most még a szokásosnál is jobban figyelnek az Európai Központi Bankra, hiszen az elnök, Mario Draghi a csütörtöki ülést követően új gazdaságélénkítő lépéseket jelenthet be. Igazság szerint, az ECB-nek kicsi a mozgástere, és a következő bejelentésével kapcsolatban nem számítunk meglepetésre - mondta a stratéga.

Nagy eséllyel enyhítési politikát emleget majd és a deflációs veszély csökkentése érdekében kamatvágást hajt végre, amellyel a betéti kamat a negatív tartományba kerülhet, de ennek nem lesz szinte semmilyen reálgazdasági hatása, hiszen önmagában nem ösztönzi arra a bankokat, hogy növeljék a kihelyezést - emelte ki Peter Garnry.

A Saxo Bank szakértője szerint az Európai Központi Bank a közeljövőben kétféle eszközzel próbálhatja meg élénkíteni a gazdaságot. Egyrészt újabb, rendkívül olcsó, hosszú távú, bankoknak nyújtott hitelekkel (LTRO) - a korábbiakkal ellentétben fix keretösszeggel, ami  az ingyen ebéd helyett némi versenyhelyzetet teremtene. 

Másrészt, a hitelgarancia szabályozásának módosításával, például úgy, hogy a bankok kizárólag új hiteleseknek nyújtott, új kihelyezéssel juthatnának EKB-garanciához. Garnry szerint jelentős pozitív változást ugyan nem hoznak az ezekhez hasonló központi banki intézkedések, de éppen ezzel stabilizálják a jelenlegi pénzpiaci trendeket, így a részvénypiacok fokozatosan tovább erősödhetnek.

A részvénypiaci szüret mostanra véget ért. 2013 volt a részvényfelhalmozás éve; mostanra az árfolyamok visszatértek az átlagos szintekre, csakúgy, mint a hozamok. 2014-ben és 2015-ben inkább a megszokott, 8-10 százalékos éves hozamokkal számolhatunk - a fix hozamú eszközöknél olyan mélyre süllyedt a hozamszint, hogy a részvény még így is a legjobb befektetés lesz - hangsúlyozta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!