A Napi Gazdaság által követett hangulati felmérések mindegyike arról tanúskodik, hogy egyre inkább ereszt a jó hangulat a részvénypia várható teljesítményével kapcsolatban a befektetők körében. Ez természetes folyamat, minthogy a nyári időszak szezonálisan amúgy is gyengébb a tőzsdéken, s a megindult korrekció is természetes módon erősíti. Szélsőséges pesszimizmus még nem uralkodik a befektetők körében, így vételi jelzést sem adnak a hangulati mutatók.

Hosszú idő óta először 50 százalék alá csökkent a független, profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot mérő felmérésben a vételi ajánlások aránya. A friss adatok szerint már csak a szakemberek 45,6 százaléka javasolja a részvények vásárlását, ez 5,5 százalékpontos csökkenés egy hét alatt. A felmérésben egyébként utoljára tavaly novemberben állt 50 százalék alatt ez a mutató. Eközben enyhén, de nem drasztikusan emelkedett az eladást javaslók aránya 18,5 százalékról. A szakértők tehát nem lettek teljesen pesszimisták, s a korábban vételt javaslók nagy része inkább a korrekcióban hívők táborát gyarapították, aki szerint kell még vásárolni részvényeket, de nem most, hanem azzal érdemes megvárni, amíg a jelenlegi, átmenetinek tekintett visszaesés az árfolyamokban kiteljesedik. A bull/bear arány a felmérésben így elhagyta a korábban elképesztően szélsőséges, 3,2 feletti szinteket, s egészen 2,3-ig jött vissza.

 



A kisbefektetők már a profiknál jóval korábban feladták emelkedésbe vetett hitüket, s ez a folyamat folytatódott. A felmérésben az év első hónapjai során ritkán látott magasságba, 3,8 -re emelkedett a bika/medve arány, azóta ez folyamatosan csökken, s most egy enyhén, de még nem szélsőségesen pesszimista álláspont figyelhető meg körükben. A legújabb felmérés szerint a kisbefektetők mindössze 30,8 százaléka számít emelkedésre a részvénypiacon a következő 6 hónapban, míg 35,5 százalékuk véli úgy, esés jón. Ezzel a medvék aránya hosszú távú átlaga felett, a bikáké alatta áll.

 



A félelem indexként aposztrofált VIX index annak ellenére, hogy az elmúlt két hétben kétszer is kiszúrt 30 napos átlaga fölé, ismét alacsony szintre süllyedt. A tegnapi, 16,3-as záróérték kifejezetten alacsonynak tekinthető az elmúlt néhány év történetét tekintve.


A profi befektetők a jelek szerint szintén egyre inkább arra a következtetésre jutnak, nem most lehet nagy pénzeket keresni a részvény vételekkel. Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése is. E szerint  szép lassan csökken az aktív alapkezelők átlagos részvénypiaci kitettsége, most már csak 74,66 százalékon áll, a piac csúcsának közelében 80 százalék feletti volt ez az érték, ami azonban most sem tekinthető alacsonynak.


A Chicago Board Options Exchange-en az eladott részvényeladási opciók aránya emelkedik a vételi opciókéhoz képest, ami arra utal, a befektetők egyre inkább számítanak egy esetleges áresésre, s ezért igyekeznek bebiztosítani eddig nyereségeiket. Ez jó jel lehet abból a szempontból, hogy a befektetőket nem érné készületlenül egy esetlegesen meginduló áresés.



Több, a hosszabb távon optimista hírlevélíró is kiemelte a napokban, hogy a korrekció egy bikapiac természetes velejárója, s a piac belső szerkezetét vizsgáló mutatók közül egyelőre nem nagyon van arra utaló, amely szerint az Osama Bin Laden halála után elért 1360 feletti S&P 500-as értékkel láttuk volna a 2009. óta tartó emelkedés tetejét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!